Pe masura ce afacerea ta va creste si vei incepe sa aduci si noi membri in echipa, este important sa te gandesti nu numai la ce tipuri de angajati vei avea, dar si la ce rol vor avea acestia in cadrul afacerii tale.
Ai putea crede ca, odata cu cresterea interesului pentru produsul sau serviciul tau, va trebui sa angajezi mai mult agenti de vanzari, dar agentii de vanzari nu cresc afacerile singuri.
Vei avea nevoie de un sistem de suport construit pe baza unei expertize de specialitate pe care o vei putea obtine numai prin angajarea de profesionisti.
Iata care sunt cei cinci oameni cu abilitatile necesare pentru cresterea afacerii tale:
- PR/Marketing
Va veni un moment in care nu te vei mai putea baza doar pe recomandarile orale pentru a-ti face reclama. De asemenea, nu vei mai putea sa depinzi doar pe banner-ele si reclamele prin e-mail pe care le faceai de unul singur, in afara de toate celelalte lucruri pe care le mai faceai.
Iti va trebui, probabil, un ajutor in marketing, mai ales daca esti o companie orientata spre consumator care incearca sa-si creasca brand-ul. Un profesionist in marketing nu numai ca va avea aptitudinile necesare pentru indeplinirea planului de marketing, dar va avea si know-how-ul pentru a dezvolta o strategie de marketing pe termen lung.
In functie de profilul afacerii tale, ar putea fi util sa angajezi o persoana profesionista in relatii publice si presa. Companiile care doresc sa creasca in industriile unde activeaza sau sa se faca cunoscute noilor potentiali parteneri si clienti, urmaresc ca numele lor sa apara in diverse publicatii comerciale si conferinte sau pe diverse canale de stiri. Un profesionist are capacitatile si aptitudinile de a face aceste lucruri posibile. Gasirea unui profesionist de marketing pentru industria ta iti va spori enorm de mult gradul de expunere si ei vor fi in masura sa iti gaseasca oportunitati in locuri unde nu te-ai fi gandit vreodata sa cauti.
Cand erai doar tu, gestionarea salarizarii si orice alte sarcini de resurse umane, nu era o chestie prea mare sau complicata. Cu toatea acestea, pe masura ce afacerea ta creste, la fel de mult va creste si responsabilitatea cu privire la controalele de fond, formulare fiscale, salarizare si beneficii.
Elimina toate aceste lucruri din sarcinile tale si evita o revolta pentru plata cu intarziere a salariilor, prin angajarea unei persoane care sa faca HR sau salarizare pentru tine. In ziua de azi poti externaliza resursele umane si salarizare cu usurinta – economisesti timp si ai griji mai putine cu privire la procedurile corecte de angajare, beneficii, taxe, etc.
- Mentenanta
Sigur ca poti sa scoti aspiratorul si spraiul dezinfectant din cand in cand, si poti fi chiar foarte indemanatic cu surubelnita. Cu toate acestea, cand vine vorba de aspectele majore ala afacerii tale probabil ca nu ar trebui sa te ocupi tu de mentenanta lucrurilor.
Acest lucru se aplica mai ales in cazul retailerilor sau afacerilor cu vitrine, unde mentenanta acestora este o munca destul de complicata. Angajeaza o companie specializata pentru a face orice lucrare pe partea exterioara a cladirii tale. Lucruri cum ar fi, curatarea caramizilor, restaurarea betonului si repararea ferestrelor ar trebui lasata profesionistilor.
- Profesionisti IT/Echipamente
A cunoaste sa lucrezi pe calculator in zilele noastre este o necesitate, iar majoritatea start-up-urilor nici macar nu ar exista fara un minim de cunostinte in acest domeniu. Cu toate acestea, afacerea ta se va afla inevitabil in impas la un moment dat, chiar si cu minimul de cunostinte tehnice de care dispui.
Acela va fi momentul cand vei aduce profesionisti IT. Cand echipa ta va incepe sa creasca, este important sa ai pe cineva care va instala noi computere, va configura email-urile echipei si va gestiona centralizarea anumitor informatii si date. Acestia vor avea aptitudinile necesare pentru a mentine buna functionare a echipamentelor – astfel incat sa nu mai pierzi timpul apasand CTRL+ALT+DEL si sa te rogi sa functioneze.
- CPA/Contabil Financiar
Uneori, angajarea unui contabil mergea impreuna cu angajarea unui profesionist de resurse umane, dar nu se intampla intotdeauna la fel. Companiile mici si antreprenorii pe cont propriu pot, de obicei, sa se descurce cu versiuni simplificate ale procesului de contabilitate din anumite sisteme de soft.
Dupa ce afacerea ta incepe sa creasca in dimensiuni, se extinde si procesul de facturare si nu mai este atat de simplu sa faci de unul singur registrele contabile. Ca si proprietar al afacerii, trebuie sa angajezi un contabil sau sa iti externalizezi aceste servicii catre o firma de contabilitate in care sa ai incredere si care se va asigura ca implicarea ta in activitatile specifice contabilitatii va fi minima.
Contabilii buni nu sunt ieftini, dar timpul economisit si cunostintele lor extensive, merita investitia.
Cu totii vrem sa fim capabili sa ne ocupam singuri de ceva anume, mai ales atunci cand e vorba de o afacere mica sau de un startup cu implicatii sentimentale. Dar, chiar si cei mai buni dintre noi ajung la o rascrcuce unde se vad nevoiti sa apeleze la specialisti pentru ajutor.