Te-ai gandit la o idee de afacere de mult timp si acum esti pregatit sa incepi? Multi oameni isi doresc sa se realizeze pe cont propriu. Sunt atat de multe directii in care ai putea merge si atat de multe idei incat nu stii care este cea mai potrivita pentru tine.

Sigur, unii antreprenori au parte de cateva momente de inspiratie care le ofera acea idee mareata, dar si mai multi urmaresc o metoda de a genera idei de succes. Decat sa astepti sa te loveasca ca un fulger, exista cateva strategii reale si chiar incercate care-ti pot oferi cele mai bune idei de afaceri.

Iata cateva dintre lucrurile pe care le poti face pentru a te ajuta in planificarea noii tale aventuri:

 

Concentreaza-te pe punctele forte.



Construieste parametrii afacerii tale pe baza aptitudinilor pe care le ai deja disponibile fie de la tine sau de la echipa ta. Exploateaza acele abilitati si stabileste clar ceea ce urmaresti sa creezi. Vrei o afacere mica sau o companie cu crestere rapida? Cati bani ai la dispozitie pentru inceput? Cat timp poti continua fara venituri? Care sunt obiectivele tale? Care este viziunea ta cu privire la viata ca proprietar de afacere?

Raspunsurile la aceste intrebari vor ajuta la determinarea urmatorilor pasi.

 



Brainstorming.

Chiar daca ai cateva idei potential castigatoare pe lista ta, asigura-te sa treci si prin procesul de brainstorming, mai ales daca sunt implicati si parteneri. Pune pe fiecare din echipa sa faca brainstorming si sa vina cu ideile lor. Salveaza listele pentru viitor.

Gandeste-te la lucrurile care te pot frustra si pe care le poti imbunatati. Cauta nevoi pe care le poti satisface si probleme pe care le poti rezolva. De multi ori poti face imbunatatiri pe idei deja existente si poti crea o afacere in jurul acestor lucruri.

 

Cea mai buna idee castiga.

Pe baza lucrurilor notate atunci cand ai raspuns la intrebarile despre punctele tale forte, treci prin ideile tale si exclude orice nu se incadreaza parametrilor stabiliti.

Apoi, incepe efectuarea cercetarii de piata pe mai multe din ideile castigatoare. Fa o cautare pe internet si cauta preturi, produse concurente, si cat de mare e piata respectiva. Daca ideea ta este inventiva, fa o cautare amanuntita cu privire la un eventual brevet de inventie si angajeaza chiar un avocat de brevete pentru a fi sigur ca nu investesti prea mult intr-un singur concept.

Acum, contacteaza consilieri de incredere, cum ar fi experti in domeniu, mentori si colegi antreprenori si cere-le feedback-ul. Intalneste-te si prezinta-ti ideile, cere perspective si critici, precum si intrebari in cazul in care au. Poti, de asemenea, sa le ceri sa-ti spuna care dintre ideile tale cred ei ca vor fi cele mai de succes si alcatuieste o lista de maxim trei idei pe care le prefera.

In acest moment ar trebui sa ai deja indicii solide cu privire la cea mai promitatoare idee a ta. Nu uita sa te asiguri ca e vorba de o idee care te incanta si care iti place.

Acest proces de a gasi o idee minunata pentru noua ta afacere va merita investitia timpului si energiei tale. Dupa ce ai ales ideea poti incepe sa o faci sa devina realitate. Crearea unei noi afaceri este una din cele mai interesante aventuri pe care o poti incepe.