Cele mai bune raspunsuri se nasc punand intrebarile corecte, iar ca sa ajungi acolo ai nevoie de viziune. Nu despica firul in patru inainte sa iti construiesti intrebarea, ci incearca sa vezi totul in ansamblu, pentru a pune cea mai buna intrebare.

Inainte de a adresa intrebarea, trebuie sa te gandesti daca este mult prea tehnica si lipsita de esenta. Trebuie sa fii clar, sa oferi informatii cu amanuntul pentru ca ceilalti sa inteleaga cu exactitate intrebarea. Cel mai important lucru este sa nu te gandesti ca daca adresezi o intrebare, va fi catalogata drept absurda. Gandeste-te ca intrebarea ta ii va ajuta pe ceilalti sa isi deschida ochii sau poate reprezenta o nelamurire pe care multi o au, insa le lipseste curajul de a se pronunta.

Asa ca, iata care sunt beneficiile pe care intrebarile ti le aduc. Poti incepe chiar de astazi.

 



  1. Cu ajutorul intrebarilor, invatam despre viata

Este dovedit stiintific ca, punand intrebari, invatam despre viata, descoperim lucruri necunoscute sau lamurim unele pe care nu le stapanim. Copiii incep sa invete intr-un mod natural despre viata prin observare, testare si intrebari precum ,,de ce?”. Prin intrebari, copiii invata cauzele si efectele relatiilor si, cel mai important, sensul cuvintelor.

 

  1. Cu cat punem mai multe intrebari, cu atat mai mult primim cele mai bune raspunsuri

Din pacate, odata cu varsta si responsabilitatile, intrebarile se opresc si ne setam doar cateva obiective pe care trebuie sa le invatam. In momentul in care aceste obiective, care se transforma in actiune, nu functioneaza, ne blocam. De fiecare data cand intampinam un obstacol, creierul nostru alege foarte rapid un model similar de experienta fata de situatia actuala. Din aceasta cauza avem uneori reactii nejustificate, ilogice. Nu acordam creierului sansa de a gasi o solutie mai buna. Cu cat avem mai multe informatii si experiente, cu atat avem mai multe optiuni de a ne rezolva problemele.



 

  1. Calitatea vietii noastre depinde de intrebarile pe care le adresam

Calitatea vietii noastre este direct proportionala cu calitatea gandirii noastre. ,,Calitatea gandirii noastre, in schimb, este determinata de calitatea intrebarilor, intrebarile fiind generate de mecanism, puterea de conducere din spatele gandirii.” – The Miniature Guide to the Art of Asking Essential Questions, Linda Elder si Richard Paul.

 

  1. Intrebarile te fac sa fii mai deschis

Intrebarile formeaza noi modele in creier. Cu cat se formeaza mai multe modele, cu atat devii mai flexibil, mai deschis, mai empatic. Cu ajutorul flexibilitatii, poti avea acces la mai multe informatii pe care deja le detii, in loc sa revii la vechile modele.

 

  1. Intrebarile te fac mai istet

Cand devii mult mai deschis datorita creierului tau flexibil si usor adaptabil, devii perceptiv la diferite perspective si mai putin influentat in propriile decizii.

 

  1. Intrebarile corecte te fac fericit

Cu totii am simtit ce inseamna pacea si armonia, dar nu multi dintre noi constientizeaza ce efecte au aceste sentimente. Cand ne facem o obisnuita in a pune intrebari profunde, incepem sa intelegem cum se simte pacea, ii prindem gustul si ne-o dorim tot mai mult. Realizam ca suntem creatorii propriilor noastre sentimente, pentru ca ele nu se intampla sau apar pur si simplu.

 

Incepe prin a-ti pune intrebari simple, dar profunde:

Ce reprezinta fericirea pentru mine? Este posibil sa am o problema complicata si sa ma simt in acelasi timp bine?

Fac ceva in fiecare zi pentru a-mi indeplini visul?

 

Apoi, incepe sa iti pui din ce in ce mai multe intrebari profunde:

Care este cel mai important lucru pentru mine in viata?

Cum pot sa muncesc pentru a atinge acel lucru?

 

Cu cat ne adresam mai des intrebari importante, cu atat ne e mai usor sa ne acceptam si sa ne acordam sansa de a ne schimba viata in mai bine.