Certificatele energetice, cunoscute oficial drept Certificate de Performanţă Energetică (CPE), reprezintă documentele tehnice, cu caracter informativ, care au capacitatea de a atesta performanța energetică a clădirilor, prin intermediul comparării acestora cu un imobil de referinţă şi prin încadrarea acestora într-una din cele 7 clase energetice stabilite prin lege.

Mai exact, este vorba despre documente care sunt absolut necesare persoanelor care îşi doresc să încheie contracte de vânzare/cumpărare, închiriere sau care doresc să facă recepţia clădirilor nou construite.

În funcţie de clasa energetică în care sunt încadrate imobilele, există posibilitatea ca proprietarii să poată obține un preț mai mic sau mai mare pentru clădire.

Detalii suplimentare despre modul de obținere a unui certificat energetic în București și Ilfov puteți obține studiind site-ul companiei Enermed Impex SRL.Pentru ce tipuri de clădiri sunt necesare certificatele energetice?

Din punct de vedere legislativ, certificatele energetice sunt necesare pentru imobilele care urmează a fi folosite în scop rezidenţial (case sau apartamente), dar şi pentru clădirile de birouri, pentru restaurante, hoteluri, dar şi pentru clădiri în care urmează să se lucreze cu un public larg. Pentru majoritatea clădirilor ce se vând, se închiriază sau se recepționează acest act este obligatoriu prin lege.

Există, însă şi excepţii de la regulă. De exemplu, ele nu sunt necesare pentru lăcaşurile de cult, pentru clădirile care au o valoare istorică însemnată şi nici pentru imobilele care urmează să fie folosite doar pentru o perioadă relativ scurtă de timp (de până la 2 ani). Întrebați auditorii energetici dacă aveți nevoie pentru proprietatea dumneavoastră de acest act sau nu.

Clase energetice

O altă informație utilă pe care trebuie să îl aibă în vedere proprietarii este acela că imobilele pe care le deţin pot fi încadrate într-una din cele 7 clase energetice, unde A este cea mai bună, iar G este cea mai slabă.Mai exact, în clasa A pot fi încadrate doar clădirile care au capacitatea de a înregistra un consum energetic anual de până la 125 kWh/m2, iar în clasă G pot fi încadrate clădirile care au un consum energetic anual de peste 820 kWh/m2.

Contactarea auditorilor energetici şi întocmirea dosarelor

Primul pas pe care trebuie să îl facă proprietarii în vederea obţinerii certificatelor energetice este acela de a lua legătura cu auditori energetici atestați şi de a le pune acestora la dispoziţie dosarele cu câteva acte ale proprietății lor imobiliare.

De exemplu, cei care au nevoie de certificate energetice pentru apartamente trebuie să pună la dispoziţia auditorilor energetici o schiță a apartamentului de la cadastru sau un releveu al apartamentului.

În acelaşi timp, important de menţionat este faptul că pentru alte tipuri de clădiri, auditorii pot solicita şi alte documente, toate regăsite în Cartea tehnică a construcţiei (planurile de situaţie, planurile tuturor nivelurilor, secţiunile transversale, dar şi longitudinale) etc. (specialistul vă dă toate detaliile).

Vizita auditorului la proprietate

Pe lângă studiul documentației imobilului, specialiștii atestați va trebui să inspecteze și clădirea pentru a obține informații suplimentare.

Pe baza tuturor datelor și a unor calcule de specialitate se poate întocmi documentul dorit.

Valabilitatea certificatului de performanță energetică (CPE)

Certificatele energetice sunt valabile pentru o perioadă de 10 ani, dar se pot comanda altele în cazul în care se fac lucrări ce schimbă eficiența energetică a construcției (după modernizări).