„Drumul către succes și drumul către eșec sunt aproape exact la fel.”

— Colin R. Davis

Cum definim succesul în industria construcțiilor?

Este greu să abordăm un subiect deja subiectiv, succesul, într-o industrie precum cea de construcții. După cum bine știm cu toții, această arie de activitate este veșnic „în căutare” și necesită constant resurse, inovații, mână de lucru. Pe scurt, este un izvor nesecat de explorare și îmbunătățire.



Prin urmare, cum definești succesul când discuți despre construcții?

Desigur, un arhitect îl va defini ca „planificarea celei mai interesante clădiri din istorie”;

Un inginer îți va spune despre „o construcție bine proiectată, consolidată și construită”;



Și un muncitor îți va descrie „un mediu de lucru în care să te simți ferit și apreciat”.

Întrucât domeniul este unul atât de vast, este dificil să ne limităm la o singură definiție. De asta, vrem să discutăm despre industria construcțiilor la nivel de concept, mai mult decât la rezultatele materiale pe termen scurt sau pe termen lung.

Industria construcțiilor – un micro-univers

Câți oameni sunt implicați în construirea unui imobil? Zeci, sute?

De la arhitecți la ingineri, investitori și muncitori, un astfel de proiect își creează un propriu micro-univers. O comunitate. Timp de câteva luni, acești oameni vor lucra cot la cot pentru realizarea unui ideal comun.

Și care este primul lucru pe care vrei să îl asigur într-o comunitate? Siguranță.

Siguranța că toată lumea este ferită de pericole, că vine la muncă fără griji, că totul decurge ca un mecanism bine uns.

Dar nu de multe ori stau lucrurile așa. Securitatea și sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate, ne avertizează că sectorul construcții prezintă un risc ridicat pentru cei implicați. Dar știam cu toții asta, nu-i așa?

Pentru noi, succesul în industria construcțiilor nu poate exista fără respectul pentru oamenii care își dedică zilnic timp și energie în acest sector.

De asta, există câteva lucruri care nu ar trebui să lipsească din kit-ul oricărui antreprenor, muncitor sau pasionat de construcții, mari sau mici, prezent pe șantier, în mijlocul activității.

În primul rând, bocanci de protecție. Deoarece picioarele sunt adesea cele accidentate în urma scăpărilor de greutăți sau a călcării neatente, o pereche bună de bocanci de protecție poate face diferența între un muncitor ferit și unul accidentat.

Ulterior, este important ca în activitățile care produc praf sau alte micro-reziduuri, să se folosească ochelari de protecție. Ochii reprezintă una dintre cele mai sensibile părți ale corpului, iar o pereche de ochelari de protecție reprezintă un minim de efort ce ar trebui luat în serios de orice om de pe șantier.

Nu în ultimul rând, comunicare eficientă. Da, siguranța la locul de muncă este adesea sabotată de lipsa coordonării, a organizării și a comunicării eficiente. Muncitorii trebuie educați corespunzător, avertizați de potențialele pericole și îndrumați constant.

Deci, care este secretul succesului în industria construcțiilor?

Pentru noi, nu înseamnă doar clădiri înalte și proiecte mărețe. Înseamnă oameni care muncesc cu drag, fără grijă și fără accidente. Înseamnă un viitor care nu ia în considerare doar valoare rezultatelor obținute, ci și valoarea umana care este implicată în proces, zi de zi.