Presa, de orice fel ar fi ea, este vitala pentru recunoasterea companiei tale de catre public. Jurnalistii sunt cei care te pot baga in pamant si, in acelasi timp, cei care te pot ajuta sa te dezvolti. Ideea este ca sunt multe alte companii care doresc sa fie bine prezentate de mass-media, la fel ca si tine. Asadar, ce faci pentru a-i determina pe jurnalisti sa iti prezinte compania si sa o puna intr-o lumina favorabila? Ar fi bine sa nu se ajunga la o situatie de criza si atunci sa fie prima oara cand presa sa scrie sau sa difuzeze materiale despre tine.

Iata o serie de sfaturi despre cum sa atragi atentia presei si sa convingi jurnalistii sa realizeze materiale despre compania ta.

1. Construieste-ti o prezentare scurta si vioaie.

Daca ai o conversatie fata in fata cu un jurnalist, prezentarea ta si a companiei tale ar trebui sa nu depaseasca trei minute. Daca incerci sa starnesti interesul unui reprezentant al presei prin e-mail, cateva paragrafe sunt suficiente. Nu uita ca jurnalistii sunt oameni foarte ocupati si nu considera ca tie trebuie sa iti acorde timp prea mult. Ori ii convingi, ori nu. In plus, sunt foarte multi oameni in aceeasi situatie ca si tine, asa ca trebuie sa fii succint, convingator si foarte clar in prezentarea companiei.



2. Acroseaza atentia.

Spune-le jurnalistilor, in primul si in primul rand, de ce anume ar trebui sa scrie despre tine. Suprinde-i cu un mic secret care, pe de o parte, sa nu te afecteze pe tine si, pe de alta parte, sa poate ajunge subiect de interes pentru publicul respectivei institutii media. Pune accent si pe pasiunea ta pentru domeniul in care profesezi. Jurnalistii sunt oameni, iar oamenii reactioneaza la factorul emotional.

3.  Spune-le ce au altii de invatat din povestea ta.



Jurnalistii stiu foarte bine ce anume cauta publicul lor. Ceea ce trebuie sa stii tu este faptul ca acesti oameni cauta povesti motivationale si exemple de urmat. Asadar, daca ai facut ceva unic, daca ai avut de trecut peste vreun obstacol neobisnuit, spune-le aceste lucruri jurnalistilor in timp ce incerci sa le atragi atentia.

4. Nu folosi acelasi tip de prezentare ca in fata investitorilor.

In momentul in care ai o conversatie cu un potential investitor folosesti planul de afaceri ca baza a prezentarii tale. In fata jurnalistilor acest procedeu esueaza. Povestile sunt cele care ii conving pe ei, asa ca si tu trebuie sa o construiesti pe a ta.

5. Impartaseste-ti provocarile.

Toata lumea stie ca nu e o joaca de copil sa conduci o afacere. Asadar, spune ce bariere ai de trecut si ce strategii folosesti. Nu trebuie sa strigi in gura mare care este secretul succesului tau si nici sa ajuti concurenta sa treaca unele obstacole. Cu siguranta vei gasi ceva ce nu te va afecta, dar va fi de impact.

Autor: Claudia Caraba