„Produsul perfect” este una dintre ideile ce bantuie tinerii antreprenori, cat si ideea din cauza careia multi renunta la un proiect din fasa. Produsul care intruneste si depaseste toate asteptarile acopera toate nevoile pietei si potentialilor clienti si cate nu mai face. O idee buna are desigur punctele sale slabe pe care, din nefericire, oamenii tind sa se axeze in loc sa se concentreze pe ce aduce bun si inovator un produs.

Astfel, sfarsesc prin a se demoraliza in fata unui mit. Uita insa ca cele mai multe companii de succes, indiferent de arie, nu au inceput de la ideea unui produs perfect, ci de la cum pot imbunatatii un segment al produselor deja existente. Sigur, am ajuns in punctul in care un produs imbunatatit nu mai este suficient. In orice caz, inovatia apare cand realizezi ce vrei sa imbunatatesti, creezi si impui un standard nou.

Spre exemplu, Apple si-a dorit sa imbunatateasca experienta userului. Au creat telefoane pe care le poti flosi usor, fara prea multe batai de cap. La polul opus sunt Microsoft si Android care si-au impus altfel de standarde. De la customizare, la diversitatea ariilor in care pot fi folosit software-ul si asa mai departe.

Poate tindem sa ne gandim ca ei totusi au avut avantajul de a fi printre primii pe piata. Ne gandim si la lipsa competitiei la nivelul produselor. Intr-adevar, nimeni nu neaga acest aspect, insa uitam ca produsele lor au trecut prin mii de transformi si imbunatatiri pana au ajuns la nivelul de astazi. Iar culmea, chiar si acesti colosi ai pietei nu vor sa se opreasca din a imbunatatii. De ce?

Pentru ca produsul perfect este un mit. Produsul de succes este complet diferit, chiar foarte departe, de un produs bun, de succes. Acesti oameni si dezvoltatori nu s-au orientat catre crearea unui produs de succes, ci din contra catre imbunatatirea unui produs.



Asadar, in loc sa ne risipim energia pe un mit, mai bine ne axam pe ce face un produs de succes. Ne gandim la feedback-ul utilizatorilor produsului.

Cati oameni, atatea preferinte existente. Oamenii vor gasi mereu buguri si intrebuintari noi ale produsului. Unele pe care chiar si cei mai brilianti dezvoltatori nu au reusit sa le gaseasca in timpul crearii proiectului.

Suntem diferiti, folosim lucrurile diferit si desigur avem experiente diferite cu produsele. Putem sa aruncam o privire la firmele de software sau de produse IT care au impartit lumea in doua sau trei tabere. Gasim fani in focati de ambele parti.

Oameni care acuza Apple de faptul ca abia tin pasul cu inovatiile pietei, in timp ce lauda Android-ul ca aduce cele mai noi lucruri in materie de inovatii si software cat mai repede. La polul opus, sunt cei care lauda stabilitatea softawer-ului produs de Apple si vorbesc de multitudinea de bug-uri din Android. Gasim tabere, pareri si fani peste tot.



Secretul? Aceste companii inteleg ce vor userii lor si le ofera.

1. Clientii vor gasi nereguli

Fie ca ne gandim la un joc, o aplicatie sau un serviciu majoritatea clientilor vor gasi problemele in ceea ce oferi tu. Stim ca probabil te-ai gandit deja din toate unghiurile posibile la produsul tau, la problemele ce pot aparea si la ce poti oferi calitativ in plus. Insa perspectivele difera de la om la om. Din 200 de oameni care iti folosesc produsul,  50 or sa gaseasca lucruri de imbunatatit sau fixat.

2. Clientii vor avea nevoie de lucruri pe care tu nu le-ai anticipat.

Sigur tu ai avut o viziune despre produsul tau si ce ar trebui sa faca, insa oamenii chiar folosesc produsele diferit si gasesc posibilitati pe care tu nici nu le luasei in calcul.

Ce poti face?

  • Incearca sa ai o comunicare deschisa cu clientela, publicul si fanii tai. Ofera-le posibilitatea de a iti da sugestii.
  • Ai grija sa maresti constant echipa de relatii cu clientii. Fiecare plangere si sugestie te pun pe drumul cel bun spre a avea un produs de succes, mereu actualizat la cererile pieteti, ba chiar mult mai bun decat ce este deja pe piata.

 

3.  Fii atent la cum utilizeaza clientii tai produsul.

Sunt multi clienti care ofera feedback, dar in aceeasi masura sunt oameni care nu o sa isi ocupe din timp pentru a iti spune ce li se pare gresit cu produsul tau. Pur si simplu or sa plece inainte sa ai sansa de a ii convinge ca se poate mai bine.

Daca ai un site, o aplicatie sau un serviciu prezentat pe in online, incearca sa folosesti instrumentele de analiza si urmarire a userilor pentru a intelege ce cauta acestia la tine si ce fac in site-ul sau platforma ta.

Acest lucru te va ajuta sa te imbunatatesti constant si sa vezi lucrurile intr-o perspectia noua.