Amenajarea bucătăriei unui restaurant este puțin mai dificilă decât o bucătărie obișnuită. În primul rând, trebuie să te gândești că deși ca spațiu este mai generoasă decât o bucătărie normală, într-o astfel de bucătărie vor lucra cot la cot unul sau mai mulți bucătari, cât și chelneri, personal care se ocupă de curățenie și alți angajați, așa că fiecare dintre aceștia trebuie să aibă libertate de mișcare.

De asemenea, în bucătăria unui restaurant totul se petrece pe repede înainte. Nu poți lăsa clienții să aștepte ore în șir până ce gătești rând pe rând fiecare fel de mâncare și nici să gătești un singur fel în cantități industriale pentru că fiecare își dorește ceva diferit.

Nu în ultimul rând, nu putem vorbi de restaurante dacă nu luăm în calcul și anumite preparate mai speciale. Nimeni nu ar mai călca pragul unui restaurant dacă singurele mâncăruri pe care le găsește în meniu sunt unele simple, pe care le poate găti rapid și gustos și acasă.

De aceea, restaurantele au nevoie de echipamente bucatarie diferite față de o bucătărie obișnuită. Bineînțeles, și în bucătăriile celor mai mari restaurante bucatele se gătesc tot în cuptoare și pe plite, iar ingredientele se păstrează proaspete la frigider. Dar în afară de aceste aparate electrocasnice comune, într-o astfel de bucătărie mai găsești și echipamente mai puțin obișnuite, dar absolut esențiale.Echipamente de bucătărie pe care nu le ai acasă, dar sunt absolut esențiale unui restaurant

  • Aparatul pentru întins aluatul

Când faci pizza acasă, una sau două o dată sau de două ori pe lună, este o plăcere să te joci cu aluatul, să-l frămânți și să-l întinzi încercând să-l aduci cât mai aproape de forma dorită. Pe de altă parte, dacă este vorba de un restaurant unde se vând nu doar câteva pizza pe zi, ci câteva zeci sau poate chiar și o sută, astfel de acțiuni repetitive necesită enorm de mult timp și mână de lucru. Din fericire există aparate de întins aluatul de pizza, la fel ca și multe alte echipamente care te ajută să faci o pizza gustoasă, într-un mod foarte rapid și care deși ar putea părea pur și simplu inutile într-o gospodărie, în cadrul unui restaurant sunt absolut necesare.

  • Aparatul de deshidratat alimentele

Aparatele de deshidratat alimentele sunt o invenție relativ nouă, dar foarte practică și utilă în bucătăria unui restaurant. Cu ajutorul unui astfel de restaurant este ușor să pregătești fructele și legumele pentru o depozitare de lungă durată și să le păstrezi prospețimea și proprietățile nutritive. Dacă ai o familie numeroasă sau dacă îți place mult să gătești, probabil că ai putea profita de un astfel de aparat și acasă. Dar într-un restaurant modern el face parte din categoria echipamentelor de care nu te poți lipsi.

  • Aparat de vidat

Tot din colecția aparatelor utile pentru conservarea alimentelor face parte și aparatul de vidat. Un astfel de aparat nu face decât să scoată aerul dintr-un ambalaj special în care au fost mai întâi împachetate alimentele, dar chiar și cu atâta face o diferență enormă în cadrul unui restaurant când vine vorba de depozitare. În primul rând, alimentele depozitate în pungi vidate ocupă mult mai puțin spațiu decât cele introduse pur și simplu în diferite recipiente și în al doilea rând, rezistă mai mult deoarece aerul este de fapt cel care le face să se oxideze și să se strice mai repede. Astfel un aparat de vidat reprezintă în cadrul unui restaurant și o soluție pentru o depozitare mai bună, dar și o metodă de a reduce risipa.  • Aparat împotriva insectelor

Insectele nu au ce căuta în bucătăria unui restaurant și, dacă ne gândim realist, nici în salonul acestuia sau pe terasă. Aceste mici vietăți aparent inofensive pot răspândi virusuri și bacterii și reprezintă un pericol pentru sănătatea clienților. De aceea, orice restaurant are nevoie de cel puțin un aparat special împotriva insectelor. Poate că acesta nu va fi amplasat chiar în bucătărie, din motive de igienă, dar cu siguranță își va găsi un loc potrivit pentru el în alt loc din incinta restaurantului.