In intreaga lume, exista orase care sunt favorabile expatilor, dar si asezari urbane care sunt mai scumpe si care determina companiile sa scoata mai multi bani din conturi pentru a sustine viata angajatilor din strainatate. Potrivit datelor unei cercetari Mercer, fluctuatia valutei si inflatia au asezat orasele din Africa, Europa si Asia in varful clasamentului celor mai scumpe orase pentru viata expatilor.
In zona Europei de Sud-Est, orasele de aici sunt concentrate catre mijlocul clasamentului, iar capitala Romaniei a urcat in topul celor mai scumpe orase pentru expati de la 169 in anul 2013 la 159 in cursul anului trecut.
Potrivit Business Insider, doua orase din Africa se afla pe primele locuri in topul celor mai costisitoare orase pentru expati. Cercetarea „Cost of Living” realizata de Mercer, companie de consultanta si investitii, arata ca desi nu sunt vazute ca fiind orase bogate, Luanda este cea mai scumpa asezare din lume pentru al doilea an consecutiv, iar N’Djamena din statul african Ciad, este urmatorul clasat.
Acest top este dominat de orasele europene si asiatice, acestea fiind unele dintre cele mai costisitoare orase, de pilda Hong Kong-ul se afla pe pozitia a treia, iar pe urmatoarea, Singapore. Pe pozitia a 5- a in clasament se afla orasul elvetian Zurich, urmat de Geneva pe locul 6 si capitala Japoniei, Tokyo care a ajuns pe pozitia a 7-a in clasament.
Studiul este realizat pentru a ajuta companiile multinationale si autoritatile sa determine nivelul de remuneratie pentru angajatii expatriati. In cadrul cercetarii, expertii au folosit orasul New York drept referinta, asa incat celelalte orase sunt comparate cu acesta.
De asemenea, in cadrul cercetarii mentionate, fluctuatiile valutare sunt masurate fata de dolarul american, iar studiul acopera circa 211 orase de pe cinci continente si masoara costurile a peste 200 de produse si servicii in fiecare dintre aceste localitati. Potrivit Business Insider, acestea includ si costuri aferente transportului, spatiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice si serviciilor de divertisment.
Specialistii sustin ca topul a suferit modificari in ultimii ani ca urmare a crizei economice si politice din diferite state, care au determinat fluctuatiile valutelor, precum si in urma majorarii costurilor inflatiei pentru bunuri si servicii, precum si preturilor chiriilor.
Fluctuatiile valutei si impactul inflatiei asupra serviciilor, au influentat topul oraselor bune pentru expati.
De pilda, desi orasele africane, Luanda si N’Djamena sunt orase relativ ieftine, ele sunt chiar costisitoare pentru expati din cauza bunurilor de import foarte scumpe. In plus, in Africa, casele care pot intruni solicitarile de siguranta si confort sunt foarte greu de gasit si, drept consecinta, costisitoare, iar acesta este motivul pentru care unele orase din Africa sunt pozitionate destul de sus in top.
In acest clasament, alte orase pozitionate in top 10 sunt Berna, Moscova si Shanghai. La coada clasamentului se afla orasul asiatic Karachi, care ocupa pozitia 211, apreciat drept cea mai ieftina asezare urbana pentru expati din intreaga lume.
Potrivit specialistilor care au realizat acest studiu, corporatiile trebuie sa monitorizeze si sa puna in balanta costurile programelor pentru expati. In acest fel, firmele trebuie sa evalueze ce fel de impact au fluctuatiile valutelor, a inflatiei si a instabilitatii politice in momentul cand acestea iau decizia sa isi transfere angajatii in strainatate.
Trebuie precizat ca fluctuatiile valutei si impactul inflatiei asupra bunurilor si serviciilor au influentat clasamentul oraselor. Specialistii sunt de parere ca din aceasta cauza cateva orase au urcat in top, mai ales datorita cresterii mari ale costurilor cu locuinta si a cererii, cuplata cu schimbarile cursului valutei locale.
De exemplu, orasele africane Dhaka si Nairobi, care ocupau locul 117 si Dubai – pozitia 67- a au urcat anul acesta 37, 30 si respectiv 23 de locuri in clasament, mai scrie Business Insider.
Mihai Matei