In cazul noilor afaceri lansate pe piata de catre antreprenorii aflati la inceput de drum, numarul celor care ating succesul este apropiat de cel al esecurilor. Chiar daca este foarte indicat sa inveti din greselile tale, de ce sa nu inveti si din greselile altora?
Iata sase motive comune pentru care multe startup-uri esueaza.
1. Lipsa planului de afacere
Nu crede mitul conform caruia planul de afaceri nu merita efortul. Acest document este cea mai buna cale pentru a te asigura ca intelegi cu adevarat cum sa iti transormi ideile intr-o afacere de succes.
Mai mult, acesta trebuie sa fie clar si sa cuprinda toate detaliile si scenariile posibile. In primul rand, o noua afacere are nevoie de investitori si finantatori, iar planul de afacere este documentul care iti ofera portita catre ei.
2. Lipsa cashflow-ului
Chiar si o organizatie non-profit trebuie sa genereze venituri (sau donatii) pentru a compensa costurile de operare. Daca produsul tau este gratuit sau daca pierzi fonduri la fiecare vanzare, este greu sa obtii succesul.
Fluxul de numerar trebuie sa conste intr-un document bine pus la punct, iar previziunile financiare trebuie sa devina obiective in sine pe care sa te chinui sa le atingi.
3. Oportunitatile limitate ale afacerii
Doar pentru ca tu crezi ca produsul sau serviciul tau este foarte util, ca poate deveni o necesitate, ca are capacitatea de a satisface o nevoie reala si ca oricine il va dori, nu inseamna ca toata lumea il va cumpara. Nu exista niciun inlocuitor pentru cercetarile de piata scrise de experti in domeniu.
In plus, nu lansa nicio afacere, niciun produs, niciun serviciu fara sa stii exact cui ii este destinat.
4. Concurenta prea mare
Daca nu ai descoperit competitori in domeniul in care vrei sa lansezi un nou business, este foarte posibil ca piata respectiva sa nu aiba desfacere. Totusi, daca in urma unei simple cautari pe Google gasesti o lista lunga de companii apartinand aceluiasi domeniu de activitate, trebuie sa iei in calcul fatul ca aria respectiva de interes poate fi deja supraincarcata.
Din nou, realizeaza cercetari minutioase de piata si verifica-ti potentialul succes.
5. Echipa de start fara experimenta.
Practic, antreprenorii de succes gasesc personalul potrivit, nu neaparat ideile sclipitoare. Cauta oameni cu experienta in domeniu si cu experienta in strategiile de startup. Gandeste-te la acest lucru ca la o investitie pe termen lung si nu te zgarci la acest capitol.
6. Planul de finantare nerealist
O foarte importanta resursa este reprezentata de bani, toata lumea este constineta de acest lucru. In schimb, multi uita de contactele din diversele industrii, de accesul la marketing de calitate sau de multe alte aspecte care necesita sume de bani. Nu numai ca nu iti vor ajunge banii, dar va fi si foarte dificil sa ii obtii pe cei de inceput. Investitorii incheie un contract in momentul in care li se prezinta un plan de finantare realist si chiar stiu dupa ce anume sa se uite.
Pe de alta parte, a avea prea multi bani si a nu ii administra in mod corespunzator, poate fi la fel de devastator ca si a avea foarte putini bani. Si aici intervine elementul investitorilor carora nu trebuie sa le lasi impresia ca vrei sa scoti prea mult de la ei, fara motiv sau fara sa ai capacitatea de a aduce profit.