Prima impresie contează. Chiar dacă îți sună a clișeu, acesta este primul lucru pe care va trebui să îl ai în vedere atunci când începi să proiectezi afacerea online.

Ce anume îți dorești să transmiți vizitatorului care intră pe site, cu ce anume vrei să rămână în minte și de ce ar mai reveni? Încearcă să răspunzi cât mai sincer la aceste întrebări, apoi apucă-te de muncă și construiește-ți acel site care să ofere utilizatorilor experiența pe care și-o doresc. Acesta este punctul de plecare în proiectarea unui website WordPress care arată bine și este bine optimizat SEO şi converteşte. .

Atunci când un utilizator intră pe un site, primele lucruri pe care le observă sunt designul și modul în care funcționează platforma. Un site web atrăgător cu design simplu, minimalist este unul care atrage atenția asupra mesajului. Păstrează-l simplu, foloseşte-te de temele standard, utilizate de obicei și de alte site-uri de profil. Așa utilizatorii cunosc modul de funcționare şi trec la acţiune. Ia Hummel, spre exemplu. Dacă te uiţi pe site vei vedea ca meniul este standard, simplu, bine organizat. La fel de simplu şi accesibil este şi meniul gigantului Kenzo.

Pentru a avea un website profesionist care atrage un număr mare de vizitatori, ține cont de câteva trucuri înainte de  a începe să lucrezi la construirea acestuia. Indiferent de categoria în care te încadrezi cu site-ul web – site de prezentare, magazine online, revistă, site de știri – câteva reguli sunt general valabile atunci când începi să proiectezi un site web perfect funcţional.

Optimizarea pentru dispozitivele mobile

Ştiai că peste 70% din trafic este generat de dispozitivele mobile. Ceea ce înseamnă că milioane de oameni folosesc telefoanele şi tabletele pentru a naviga, a căuta şi a cumpăra. Este o piaţă imensă, pe care trebuie să o exploatezi.



Versiunea mobile a unui website este, în cele mai multe cazuri, mai accesată decât versiunea desktop. Atunci când ai un site, optimizarea pentru mobil este esențială pentru a nu pierde trafic. Layoutul și designul trebuie adaptate pentru ecranele dispozitivelor mobile. Un site mobile responsive este ceea ce trebuie să iei în calcul încă de când începi să lucrezi la platformă. Ține cont că versiunea mobile trebuie să păstreze aceeași identitate de brand și aceeași personalitate ca și versiunea pentru desktop a siteului. Traficul de pe dispozitivele mobile este în creștere și în cazul multor site-uri a depășit de mult traficul generat pe desktop. 

Integrează aplicații de chat/mesagerie

Un vizitator va ține minte dacă pe site-ul tău a primit răspunsul dorit, în cel mai scurt timp sau a avut parte de suportul pe care îl căuta, pentru a rezolva o anumită problemă. O metodă de a fi mereu în contact cu utilizatorii este prin integrarea aplicațiilor de chat sau de mesaj – acești roboți automați care au la bază inteligență artificială și care și-au dovedit în multe cazuri utilitatea, prin generarea de conversații și interactivitate pe websiteuri. De multe ori, suportul primit în timp real îl face pe utilizator să țină minte mai bine experiența și să revină pe website și cu alte ocazii.

Această funcție te va ajuta să primeşti feedbackuri în timp real. Vei afla şi cei știi ce solicita clienţii, vei putea îmbunătăţi din mers anumite probleme, vei reuși să adaptezi afacerea la cererea de pe piața.



Știați că site-urile de servicii şi platformele de e-commerce care au sistem de chat vând mai mult faţă de cele cărora le lipsește acest suport. Ia exemplu Anvelopemag, un portal care colaborează cu clienții şi reușește să vândă anvelope, jante şi accesorii auto oriunde în tară.. 

Atenție la timpul de încărcare a paginii

Atunci când un utilizator ajunge să aștepte chiar și 7 secunde pentru a se încărca o pagină, nici nu mai contează cât de bine arată site-ul sau ce conținut de calitate este publicat. Statisticile Google  sunt simple și dovedite de o serie de studii care s-au făcut: cu cât timpul de încărcare a paginii este mai mare, cu atât rata de ieșire de pe site este mai crescută. Timpul mare de încărcare a paginii afectează clasarea în  Google. Viteză de încărcare a paginii poate fi îmbunătățită prin diverse moduri, optimizând codul, reducând numărul de redirecturi, optimizarea imaginilor etc.

Creează un homepage care să rămână în mintea utilizatorilor

Multe persoane au o memorie vizuală bună și acest lucru le ajută să rețină diverse lucruri, iar homepageul siteului tău este poartă de intrare către ceea ce urmează să descopere. Așadar, prima pagină a siteului trebuie să impresioneze din toate punctele de vedere. Pe lângă culorile pe care le folosești, fonturi, imagini și restul tipurilor de conținut, prima pagină trebuie să transmită de la prima vedere mesajul pe care îți dorești să îl știe cel care îți accesează siteul. Tot pe prima pagină trebuie să se regăsească un logo atrăgător al afacerii tale/magazin/brand. Culorile sunt importante încă din primul moment în care vizitatorii ajung pe site, așadar paleta coloristică trebuie să fie potrivită și plăcută, pentru a nu crea un impact negativ.

Alege elemente care sunt uşer friendly

Pentru fiecare dintre noi timpul este prețios, cu atât mai mult atunci când navigăm pe internet. Ține cont de acest lucru și arată-i vizitatorului care poate deveni chiar viitorul client al produselor sau serviciilor tale cât de mult îi respecți timpul. Navigarea în interiorul site-ului este un detaliu important și atunci când pornești în realizarea unei platforme online investește cât mai mult în funcționalitățile pe care acesta le oferă. Așadar, atunci când un vizitator ajunge pe un site dorește să găsească rapid meniul (iar împărțirea în subcategorii poate fi un plus), bara de căutare și formularul de contact. Accesul în restul site-ului va trebui să se facă ușor, simplu, rapid. Cu cât reușești să ții pasul cu exigențele utilizatorilor de internet din ziua de astăzi, cu atât vei avea mai mult succes cu site-ul web.

Redefinește simplitatea

Vremea site-urilor extrem de încărcate cu box-uri și imagini de toate mărimile a apus. Un site aglomerat atât din punct de vedere al designului cât și al tool-urilor este obositor, dificil de accesat și nu este nici pe departe atrăgător pentru utilizatori. Site-ul web pe care îl proiectezi trebuie să fie cât mai curat, să nu fie aglomerat și să arate cât mai organizat. Un website nu trebuie să fie nici monoton sau lipsit de personalitate, așadar ține cont să nu cazi în extrema cealaltă. Ține cont de identitatea brandului și încearcă să construiești în jurul acesteia, pentru că imaginea finală a websiteului să fie unitară și în pas cu ceea ce caută utilizatorii pe internet. Poți opta pentru stilul minimalist atât de apreciat astăzi, care nu consumă resurse nici pentru dezvoltator și nici pentru cel care accesează platforma.  Iar pentru a face ca totul să fie mai dinamic și a genereze engagement și conversații, include animații sau scurte imagini video care să spună o poveste sau să transmită mesajul pe care dorești să îl faci cunoscut.