In zilele noastre, Sindromul Burnout a devenit o problema din ce in ce mai comuna si mai serioasa. Despre ce este vorba? Ei bine, supranumit si sindromul epuizarii profesionale, se refera la o stare de oboseala fizica, dar si psihica ce apare mai ales la persoanele care ocupa o functie ce implica o responsabilitate mare sau multa interactiune cu oamenii.

Un trai plin de stres poate pune multa presiune pe oamenii ce ocupa functii inalte. Iar acest lucru se agraveaza pana in punctul in care se simt epuizati, goi pe interior si au sentimentul ca nu mai pot face fata. Printre cauzele aparitiei acestui sindrom se numara: suprasolicitarea constanta, stresul, conflictele cu colegii.

Epuizarea este o reactie normala la stres si nu neapart un semn de boala. Insa, sindromul burnout se refera la un set de probleme intampinate, mult mai serioase. Exista trei principale sindrome care pot fi considerate semne ale burnout:

  • Epuizarea -> Persoanele afectate se simt epuizate emotional, incapabile sa mai fata fata, obosite fizic, fara vlaga sau energie suficienta. Fizic, sufera de dureri si probleme stomacale sau intestinale.
  • Alienarea de la activitati legate de munca -> Persoanele care sufera de burnout se rup cu totul de ceea ce inseamna mediul de lucru. Incep sa gaseasca munca din ce in ce mai frustranta si stresanta. Incep sa devina cinici si apatici cu colegii lor si sa critice conditiile de munca. De exemplu, simt ca nu sunt recompensati corespunzator pentru munca depusa. De asemenea, se distanteaza tot mai mult emotional de tot ce inseamna job-ul lor.
  • Performanta redusa -> Persoanele cu un astfel de sindrom incep sa fie negative in ceea ce priveste task-urile de la munca. Le este greu sa se concentreze si le lipseste creativitatea. Mai mult decat atat, nu se reduce totul la munca. Persoanele cu burnout sunt afectate si pe plan personal.

The World Health Organization au inceput sa il ia mult mai in serios, iar intr-o declatatie publica au declarat ca simptomele burnout rezulta dintr-un stres cronic la locul de munca ce nu a fost gestionat cum trebuie. Dintr-un articol publicat pe site-ul Forbes, aflam ca pana de curand sindromul a fost inclus in manualul WHO, insa cu mult mai putine detalii, explicat in termeni generali si descris ca fiind o stare de extenuare. Insa, noua editie include un set de simptome mai serioase si mult mai detaliate.