Orice spațiu în care fluxul de persoane este ridicat trebuie să îndeplinească condiții stricte de igienă și siguranță sanitară. Mediile umede cu precădere sunt predispuse la a dezvolta bacterii, virusuri, mucegai și ciuperci care pot fi periculoase pentru sănătate. Centrele spa, saunele, piscinele, dușurile comune și multe alte astfel de zone pot deveni foarte ușor un focar de infecții în cazul în care nu se iau măsurile potrivite de protecție împotriva microorganismelor. Sterilizarea apei este o procedură obligatorie, care trebuie realizată frecvent pentru a putea ține factorii de risc la distanță.

Necesitatea sterilizării apei în piscine și spa-uri:

Apa netratată din spații la care au acces multe persoane într-o perioadă limitată de timp prezintă risc crescut pentru infecții de piele, oculare, respiratorii, alergii și alte probleme de sănătate care pot fi contactate foarte ușor din cauza germenilor care trăiesc în medii umede. Sterilizarea apei este singura soluție actuală care asigură eliminarea a peste 99,99% din microorganismele periculoase care se răspândesc rapid deoarece lumina UV are puterea de a depista și elimina instant orice formă de viață periculoasă.

Radiațiile ultraviolete acționează rapid, fără efecte adverse pentru oameni, reușind să mențină cantități mari de apă în parametri de siguranță acceptați în vederea exploatării acesteia în piscine și centre spa. Chiar dacă majoritatea bazinelor utilizează clorul ca principală soluție de dezinfecție, anumite categorii de virusuri sau bacterii pot dezvolta rezistență la substanțe chimice, procedura devenind ineficientă. Mai mult decât atât, este o variantă cu riscuri asociate pentru sănătate, cauzând iritații, probleme respiratorii sau digestive din cauza reziduurilor care rămân în apă.

Cum funcționează sterilizarea UV pentru apa din piscină?

Lumina UV este recunoscută pentru efectul său germicid puternic, generând rezultate optime în contexte variate. Este o soluție inovativă, economică și foarte eficientă prin care se elimină rapid majoritatea agenților patogeni periculoși pentru sănătate, fără a mai fi nevoie de utilizarea soluțiilor chimice cu factor de risc ridicat. Razele ultraviolete, care sunt produse în mod natural de soare, reușesc să țintească și să dezactiveze în câteva secunde toți germenii periculoși, atacându-le structurile ADN și ARN.



Sterilizatoarele UV pot fi montate direct în bazinele finale ori chiar în instalațiile de alimentare, pentru a asigura un nivel maxim de igienă și sterilizare a apei. Pe lângă faptul că asigură un control strict al fluxului de apă utilizat, acestea împiedică dezvoltarea unor microorganisme noi în apă în momentul în care bazinele sunt puse în funcțiune, ceea ce face ca soluțiile se reprezinte opțiunea ideală sub aspect de eficiență practică și economică totodată.

Produse SPECTRA recomandate pentru piscine și spa-uri:

Există multe dispozitive UV care pot fi utilizate eficient în centre spa, piscine, bazine de înot și alte medii care utilizează apa ca principală sursă de funcționare și care trebuie alese în funcție de nevoi specifice. În cazul unor bazine de mari dimensiuni, Spectra Professional UV Solutions recomandă sterilizatorul SwimLine PH pentru dezinfectie piscine si unitati de agrement, producator Nuvonic (Hanovia), care este proiectat special pentru piscine și spa-uri care găzduiesc zilnic un flux mare de persoane.



Acesta este realizat din oțel inoxidabil și asigură o rezistență ridicată în fața factorilor de uzură, în timp ce elimină până la 99.99% din virusurile, bacteriile și algele prezente în apă. Utilizarea acestuia pentru tratarea apei asigură un mediu plăcut și sigur pentru persoanele care petrec timp în piscine și saune, eliminând aspectele negative cauzate de folosirea clorului ca principală metodă de dezinfecție. Este o soluție eficientă din punct de vedere economic, dar și a spațiului pe care îl ocupă, putând fi montat cu ușurință în instalația de alimentare. Folosirea luminii UV ca soluție principală de sterilizare a apei se dovedește o opțiune eficientă și sigură prin care riscurile provocate de microorganismele periculoase care se dezvoltă în apă și medii umede. Se asigură un control riguros al calității și siguranței apei, în timp ce se reduc costurile de operare, datorită unui consum mai scăzut determinat de încetarea utilizării substanțelor chimice.