Banii nu aduc fericirea, ci numărul lor – spune o glumă clasică, dar mereu actuală. Stabilitatea financiară este importantă pentru o viață liniștită, fără grija zilei de mâine. Iată cum să-ți optimizezi cheltuielile și să beneficiezi pe deplin de câștigurile tale.

Stabilește-ți prioritățile financiare

Ca să ai o relație mai bună cu banii trebuie să stabilești care sunt prioritățile financiare, atât pentru tine, cât și pentru familie. Realizează o listă cu nevoile curente și sumele pe care urmează să le cheltuiești pentru rezolvarea lor. Decide care sunt problemele urgente și ce este important pe termen lung.

Prin planificarea riguroasă a banilor vei reuși să te descurci pe toate nivelurile și să utilizezi în mod rațional resursele financiare. Ia în calcul și cheltuielile neprevăzute, ca să ai mereu un plan B, o strategie de rezervă în cazul apariției unor probleme în familie sau a unor oportunități de investiții.

Economisește sume mici în fiecare lună

Disciplina financiară este ca antrenamentul la sală. Dacă ești consecvent și serios, transformările se văd în timp. Nu vei avea averi peste noapte, dar vei strânge bani frumoși dacă economisești constant sume mici.



Stabilește cât pot să pui deoparte în fiecare lună și respectă cu strictețe programul de depuneri. Setează o opțiune de transfer automat al banilor din contul de salariu într-un cont de economii.

Revizuiește lunar cheltuielile pe care le faci în mod curent

Evaluează periodic modul în care administrezi banii. În fiecare lună uită-te atent pe extrasul de cont, adaugă plățile în numerar și analizează ritmul cheltuielilor, frecvența unor achiziții, nivelul facturilor, sumele plătite pentru divertisment și vacanțe etc.

Aplică metode noi de gestionare a resurselor financiare. Poți să faci economii importante dacă alegi modalități de plată pe bază de eșalonări și reduceri de prețuri. De exemplu, aplică aici pentru a avea și tu un card de cumpărături pe care să-l folosești pentru achiziții în rate, fără dobândă*, la sute de produse și servicii de la cele mai cunoscute magazine, companii și branduri.



Asigură-ți mai multe surse de venit

Vei avea o relație mai bună cu banii atunci când reușești să ai mai multe surse de venit. Ai acces la joburi flexibile, în mod part time și ca freelancer. Combină activitățile de la serviciul de bază cu hobby-uri și abilități pe care le poți utiliza pentru colaborări periodice.

Interesează-te despre investiții și plasamente, ca să știi cum funcționează lumea bursieră și cum poți să obții venituri în acest domeniu. Urmează cursuri de specializare și nu uita că fiecare zi în care înveți ceva nou este o zi câștigată.

Nu te îndatora mai mult decât poți să plătești lunar

Viitorul nu va fi mereu roz, pot apărea probleme financiare, iar primul gând va fi să te împrumuți. Analizează această alternativă și alege varianta optimă de creditare. Nu exagera cu sumele împrumutate, ca să te asiguri că poți plăti ratele lunare fără să pui în pericol finanțele familiei.

Estimează cât va fi venitul tău pe următoarele 12 luni și nu risca să ai rate mai mari de 30% din suma pe care o câștigi efectiv în fiecare lună. Astfel vei reuși să obții banii de care ai nevoie și, în același timp, să ai predictibilitate financiară pentru cel puțin un an de zile.

Ține seama de aceste sfaturi și dă valoare banilor tăi prin modul în care îi câștigi și îi cheltuiești.

* Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.