Daca doresti sa investesti bani pe termen scurt, probabil ca esti in cautarea unui loc sigur de a-i depozita, inainte de a-i accesa intr-un viitor apropiat. Pietele volatile si economia in prabusire din 2020 au determinat multi investitori sa pastreze numerar pe masura ce criza Coronavirusului a continuat – iar 2021 a ramas, de asemenea, incert, pe masura ce economia incearca sa se restabileasca.

In consecinta, vei dori sa te asiguri ca ai acei bani atunci cand ai nevoie, in loc sa risipesti banii pe o investitie riscanta. Deci, cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l caute investitorii intr-o investitie pe termen scurt este siguranta.

Ce este o investitie pe termen scurt?

Daca faci o investitie pe termen scurt, o faci adesea pentru ca ai bani pusi deoparte. Daca economisesti pentru un avans, fie pentru o casa sau o nunta, trebuie sa detii banii necesari in acel moment. Investitiile pe termen scurt sunt cele pe care le faci pentru mai putin de trei ani. Vei sacrifica o rentabilitate potential mai mare pentru siguranta de a avea bani.

Daca iti doresti sa investesti pe o perioada mai lunga – cel putin trei pana la cinci ani – poti analiza investitii precum actiunile. Actiunile ofera potentialul de rentabilitate mult mai mare. Piata de valori a crescut in medie cu 10% anual pe perioade lungi – dar s-a dovedit a fi destul de volatila. Asadar, orizontul unui timp mai lung iti ofera posibilitatea de a depasi urcusurile si coborasurile bursei.

Investitii pe termen scurt: randament sigur, dar mai mic

Siguranta investitiilor pe termen scurt are un cost. Probabil ca nu vei putea castiga la fel de mult intr-o investitie pe termen scurt ca intr-o investitie pe termen lung. Daca investesti pe termen scurt, vei fi limitat la anumite tipuri de investitii si nu ar trebui sa cumperi active mai riscante, cum ar fi actiuni si fonduri de actiuni.

Investitiile pe termen scurt au insa cateva avantaje. Sunt adesea foarte lichide, asa ca va puteti obtine banii oricand aveti nevoie. De asemenea, acestea tind sa prezinte un risc mai mic decat investitiile pe termen lung, asa ca este posibil sa aveti dezavantaje limitate sau chiar deloc.

Iata cele mai bune investitii pe termen scurt:

 • Cont de economii
 • Fonduri de obligatiuni corporative pe termen scurt
 • Conturi pe piata monetara
 • Conturi de gestionare a numerarului
 • Certificate de depozit
 • Trezorerie
 • Fonduri mutuale de pe piata monetara

1. Conturi de economii

Un cont de economii la o banca este o alternativa buna in ceea ce priveste detinerea de numerar intr-un cont curent, iar dobanda depozitului tau este mica. Banca va plati dobanda regulat intr-un cont de economii. • Tehnici de vanzare
 • Finanate si economie
 • Management si leadership
 • Marketing si branding
 • Marketing online
 • Resurse umane
 • PR si comunicare
 • Idei de afaceri
 • Interviuri antrepenori de succes
 • Povesti despre afaceri de succes
 • Tehnici de vanzare

  Tehnici de vanzare

Tehnici de vanzare

  Numele tau (obligatoriu)

  Adresa ta de email (obligatoriu)

  • Cum sa fii un lider eficient

   Cum sa fii un lider eficient

  Cum sa fii un lider eficient

   Numele tau (obligatoriu)

   Adresa ta de email (obligatoriu)

   • Cum sa fii un lider eficient

    Cum sa fii un lider eficient

   Cum sa fii un lider eficient

    Numele tau (obligatoriu)

    Adresa ta de email (obligatoriu)

    • Instrumente creative pentru reclame virale

     Instrumente creative pentru reclame virale

    Instrumente creative pentru reclame virale

     Numele tau (obligatoriu)

     Adresa ta de email (obligatoriu)

     • Marketing online

      Marketing online

     Marketing online

      Numele tau (obligatoriu)

      Adresa ta de email (obligatoriu)

      • Resurse umane

       Resurse umane

      Resurse umane

       Numele tau (obligatoriu)

       Adresa ta de email (obligatoriu)

       • PR si comunicare

        PR si comunicare

       PR si comunicare

        Numele tau (obligatoriu)

        Adresa ta de email (obligatoriu)

        • Start afacere

         Start afacere

        Start afacere

         Numele tau (obligatoriu)

         Adresa ta de email (obligatoriu)

         • Start afacere

          Start afacere

         Start afacere

          Numele tau (obligatoriu)

          Adresa ta de email (obligatoriu)

          • Start afacere

           Start afacere

          Start afacere

           Numele tau (obligatoriu)

           Adresa ta de email (obligatoriu)

           Oamenii care au astfel de conturi de economii compara ofertele bancilor, astfel alegi ce banca ofera cele mai mari dobanzi.

           Risc: Conturile de economii sunt asigurate de banci, astfel incat nu vei pierde bani. Nu exista cu adevarat un risc pentru aceste conturi pe termen scurt, desi investitorii care isi pastreaza banii pe perioade mai lungi pot avea probleme sa tina pasul cu inflatia.

           Lichiditate: Conturile de economii sunt foarte lichide si poti adauga bani in cont. Cu toate acestea, conturile de economii permit de obicei pana la sase retrageri sau transferuri fara comisioane pe ciclu de extras. Desigur, vei dori sa fii atent la bancile care percep comisioane pentru intretinerea contului sau pentru accesarea bancomatelor, astfel incat sa le poti minimiza.

           2. Fonduri de obligatiuni corporative pe termen scurt

           Obligatiunile corporative sunt obligatiuni emise de marile corporatii pentru a-si finanta investitiile. De obicei, sunt siguri si platesc dobanda la intervale regulate, poate trimestrial sau de doua ori pe an.

           Fondurile de obligatiuni sunt colectii ale acestor obligatiuni corporative de la multe companii diferite, de obicei din multe industrii si dimensiuni ale companiilor. Aceasta diversificare inseamna ca o obligatiune cu performante slabe nu va afecta foarte mult randamentul general. Fondul de obligatiuni va plati dobanda in mod regulat.

           Risc: Un fond de obligatiuni corporative pe termen scurt nu este asigurat de guvern, asa ca poti pierde bani. Cu toate acestea, obligatiunile tind sa fie destul de sigure, mai ales daca cumperi o colectie larg diversificata a acestora. In plus, un fond pe termen scurt ofera cea mai mica expunere la risc la schimbarea ratelor dobanzii, astfel incat cresterea sau scaderea ratelor nu va afecta prea mult pretul fondului.

           Lichiditate: un fond de obligatiuni corporative pe termen scurt este foarte lichid si poate fi cumparat si vandut in orice zi in care pietele financiare sunt deschise.

           3. Conturi de pe piata monetara

           Conturile de pe piata monetara sunt un alt tip de depozit bancar si platesc o rata a dobanzii mai mare decat conturile de economii, desi, de obicei, necesita o investitie minima mai mare.

           Risc: Asigura-te ca gasesti un cont pe piata monetara care este asigurat de banca, astfel incat contul tau sa fie protejat impotriva pierderilor, care sunt acoperite intr-un anumit procent.

           La fel ca un cont de economii, riscul major pentru conturile de pe piata monetara apare in timp, deoarece ratele scazute ale dobanzilor le ingreuneaza investitorilor procesul de a tine pasul cu inflatia. Pe termen scurt, insa, aceasta nu este o preocupare semnificativa.

           Lichiditate: conturile de pe piata monetara sunt foarte lichide, desi legile federale impun unele restrictii privind retragerile.

           4. Conturi de gestionare a numerarului

           Un cont de gestionare a numerarului iti permite sa investesti pe termen scurt si actioneaza ca un cont omnibus. Adesea poti sa investesti, sa anulezi cecuri din cont, sa transferi bani si sa faci alte activitati tipice bancilor. Conturile de gestionare a numerarului sunt de obicei oferite de robo-consilieri si brokerii de actiuni online.

           Deci, contul de gestionare a numerarului iti ofera multa flexibilitate.

           Risc: Conturile de gestionare a numerarului sunt adesea investite in fonduri sigure de pe piata monetara cu randament scazut, deci nu exista prea mult risc. In cazul unor conturi robo-consilieri, aceste institutii iti depun banii in bancile partenere protejate.

           Lichiditate: Conturile de gestionare a numerarului sunt extrem de lichide, iar banii pot fi retrasi in orice moment. In acest sens, ele pot fi chiar mai bune decat conturile traditionale de economii si de pe piata monetara, care limiteaza retragerile lunare.

           5. Certificate de depozit

           Poti gasi certificate de depozit sau CD-uri la banca ta si, in general, acestea vor oferi o rentabilitate mai mare decat ai putea gasi in alte produse bancare, cum ar fi conturile de economii si conturile de pe piata monetara.

           CD-urile sunt depozite la termen, adica atunci cand deschizi unul, esti de acord sa pastrezi banii in cont pentru o anumita perioada de timp, variind de la perioade de saptamani pana la multi ani, in functie de scadenta dorita. In schimbul sigurantei de a avea acesti bani in seif, banca iti va plati o dobanda mai mare.

           Banca plateste dobanda pe CD in mod regulat, iar la sfarsitul termenului CD-ului, banca iti va returna investitia, plus dobanda castigata.

           Risc: CD-urile sunt asigurate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, asa ca nu vei pierde bani pe ele. Riscurile sunt limitate pentru un CD pe termen scurt, dar un risc este ca ai putea pierde o rata mai buna in alta parte, in timp ce banii tai sunt blocati in CD. Daca rata dobanzii este prea mica, s-ar putea, de asemenea, sa pierzi puterea de cumparare din cauza inflatiei.

           Lichiditate: CD-urile sunt mai putin lichide decat alte investitii bancare din aceasta lista. Cand esti de acord cu termenii CD-ului, in general, permite bancii sa iti perceapa o penalizare pentru incheierea anticipata a CD-ului.

           6. Trezorerie

           Trezoreriile vin in trei variante – bonuri de stat, obligatiuni de stat si bancnote de stat – si ofera cel mai bun randament sigur. Deci, in loc sa cumperi un fond de obligatiuni guvernamentale, ai putea alege sa cumperi anumite titluri, in functie de nevoile tale.

           Risc: Ca in cazul unui fond de obligatiuni, obligatiunile individuale nu sunt sustinute de banca, ci sunt sustinute de promisiunea guvernului de a rambursa banii, asa ca sunt considerate foarte sigure.

           Lichiditate: Obligatiunile guvernamentale sunt cele mai lichide obligatiuni de la burse si pot fi cumparate si vandute in orice zi in care piata este deschisa.

           7. Fonduri mutuale de pe piata monetara

           Nu confunda un fond mutual pe piata monetara cu un cont pe piata monetara. Desi sunt denumite in mod similar, au riscuri diferite, desi ambele sunt investitii bune pe termen scurt. Un fond mutual de pe piata monetara investeste in titluri de valoare pe termen scurt, inclusiv trezorerie, datorii municipale si corporative, precum si titluri de creanta bancare. Si, deoarece este un fond mutual, vei plati o rata a cheltuielilor companiei de fond din activele administrate.

           Risc: Desi investitiile sale sunt in general sigure, fondurile de pe piata monetara nu sunt la fel de sigure precum conturile de pe piata monetara, care sunt sustinute de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. In schimb, fondurile de pe piata monetara pot pierde bani, de obicei doar in perioadele de criza severa a pietei, dar sunt, in general, destul de sigure. Totusi, acestea sunt unele dintre cele mai conservatoare investitii disponibile si ar trebui sa iti protejeze banii.

           Lichiditate: fondurile mutuale de pe piata monetara sunt destul de lichide si iti poti accesa cu usurinta banii. Acestea iti pot permite sa anulati cecuri din fond, desi esti, de obicei, limitat la sase retrageri pe luna.

           Ce face o investitie buna pe termen scurt?

           Investitiile bune pe termen scurt pot avea multe lucruri in comun, dar sunt caracterizate de obicei de urmatoarele trei trasaturi:

           Stabilitate: Investitiile bune pe termen scurt nu fluctueaza prea mult in valoare, asa cum fac multe actiuni si obligatiuni.

           Lichiditate: O investitie buna pe termen scurt ofera de obicei lichiditate ridicata, ceea ce inseamna ca poti accesa rapid numerarul investit in ea. In cazul anumitor investitii, cum ar fi CD-urile, vei sti cand banii devin disponibili si poti oricand rascumpara CD-ul, desi deseori va veni cu o penalizare.

           Costuri reduse de tranzactie: o investitie buna pe termen scurt nu costa multi bani atunci cand o achizitionezi sau renunti la ea, spre deosebire de o casa, de exemplu. Acest lucru este deosebit de important atunci cand randamentele investitiilor pe termen scurt sunt la minime istorice.

           Aceste caracteristici inseamna ca banii tai nu vor fi in pericol si vor fi accesibili atunci cand trebuie sa-i folosesti, ceea ce este unul dintre motivele majore pentru a avea o investitie pe termen scurt. In schimb, poti obtine o rentabilitate mai mare a investitiilor pe termen lung, dar trebuie sa suporti mai multa volatilitate pe termen scurt. Daca ai nevoie de acesti bani, totusi, este posibil sa trebuiasca sa vinzi in pierdere pentru a-i accesa pe deplin.

           Daca ti-a placut articolul nostru si te-a ajutat sa intelegi investitiile pe termen scurt, distribuie-l prietenilor tai!