Oricare ar fi obiectivele tale, economisirea si investitia sunt modalitati de a ascunde bani in prezent, pentru sansa de a avea mai multi in viitor.
Economisirea tinde sa fie pe termen scurt, in timp ce investitia este pe termen mai lung. Pe termen scurt este o idee buna sa acumulezi economii in numerar, pe care le poti retrage cu usurinta daca este necesar. Pe termen mai lung, poate doresti sa iei in considerare investitia ca o modalitate de a-ti creste veniturile.
Mai jos am pregatit pentru tine diferentele dintre economisire si investitie, astfel incat sa poti decide ce este potrivit pentru tine. Acest articol nu este un sfat personal, asa ca daca nu esti sigur ce sa faci, te rugam sa ceri sfatul consultantilor financiari.
Economisirea – Am nevoie de bani in 5 ani
Desi economiile in numerar nu vor scadea in valoare, ele nu sunt lipsite de riscuri. Numerarul se lupta adesea sa tina pasul cu cresterea preturilor sau cu inflatia.
Cand ar trebui sa economisesc?
- Ai in minte un obiectiv pe termen scurt, cum ar fi o vacanta, o nunta sau chiar o achizitie de casa;
- Sunt acei banii ,,pentru orice eventualitate” – daca se strica centrala, iar tu urmezi sa pleci in vacanta, ai acolo economii care iti asigura vacanta in continuare;
- Doresti sa iti poti accesa banii imediat.
Daca doresti sa iti sporesti rentabilitatea numerarului, Contul de economii active ar putea ajuta. Alege dintr-o gama de produse cu acces usor si pe termen determinat, fara batai de cap de a-ti deschide, inchide si transfera economiile intre diferite banci.
Investitie – nu voi avea nevoie de bani timp de 5-10 ani
Investitia implica impartirea banilor in diferite zone care nu sunt de tip numerar. Investitia te ajuta sa iti dublezi chiar banii pe termen lung. Insa, spre deosebire de securitatea oferita de numerar, investitiile pot scadea si pot creste, astfel incat ai putea primi inapoi mai putin decat investiti.
Iata cateva dintre principalele modalitati de a-ti investi banii:
Actiuni – cumperi o parte a unei companii, in schimbul unei actiuni in functie de cum performeaza. Ei tranzactioneaza pe o bursa de valori, unde diferite companii sunt cumparate si vandute.
Obligatiuni – sunt emise de companii sau guverne, pentru a le ajuta sa-si finanteze procesele. In termeni simpli, cumperi o parte din datoria lor – speram la o plata a dobanzii si primirea banilor inapoi la final.
Proprietati – este vorba despre imobiliare. Se refera adesea la proprietate comerciala, in loc de proprietate rezidentiala.
Fonduri – investitorii isi incredinteaza banii unui administrator de fond – care investeste toti banii in numele investitorului, in diferite proiecte, in functie de obiectivele fondului. Fondurile urmaresc sa creasca banii in timp, sa produca un venit sau o combinatie a ambelor. Vei plati o taxa pentru a detine o „unitate” intr-un fond, in schimbul expertizei managerului si al timpului petrecut in ingrijrea fondului tau investitii.
Cand ar trebui sa investesc?
- Cand esti dispus si capabil sa accepti un nivel de risc – si nu vei avea nevoie de bani timp de cel putin 5 ani. Investind, nu exista nicio garantie de a castiga bani, mai ales ca ai putea primi inapoi mai putin decat ai investit;
- Cand iti doresti sansa de a-ti creste veniturile mai mult decat ai putea cu numerar;
- Dupa ce ai economisit o rezerva de bani pe care o poti accesa cu usurinta pentru situatii de urgenta – o regula de baza buna este sa ai bani de o parte aproximativ pentru 6 luni.
Sfaturi pentru a investi bani pentru 5 ani sau mai putin
- Stabileste-ti asteptarile. Investitiile pe termen scurt vor avea randamente potentiale mai mici decat investitiile pe termen lung, asa ca este important sa iti stabiliti asteptarile in mod corespunzator.
- Concentreaza-te pe siguranta. In general, daca investiti pe termen scurt, ar trebui sa te concentrezi mai degraba pe siguranta, decat pe randament. Banii tai ar trebui sa fie acolo cand ai nevoie.
- Un mic profit suplimentar poate sa nu merite riscul. Avand in vedere ca prin investitiile pe termen scurt castigi atat de putin, poate fi o optiune sa incerci sa obtii un mic profit suplimentar in detrimentul unui risc mult mai mare. Dar concentreaza-te pe motivul pentru care investesti pe termen scurt.
- Alege investitia in functie de nevoile tale. S-ar putea sa poti castiga putin in plus pe acel certificat de depozit, dar ce se intampla daca trebuie sa accesezi banii inainte de a ajunge la scadenta? Calibreaza-ti tipul de investitie in functie de nevoile tale.
- Nu toate investitiile pe termen scurt sunt egale. Produsele bancare sunt sustinute de banci, asa ca nu veti pierde la niciun capital. Dar produsele specifice piatei, chiar si cele sigure, cum ar fi fondurile de obligatiuni pe termen scurt, ar putea scadea pe perioade scurte. Intelege riscurile investitiilor tale.
Daca investiti bani timp de cinci ani sau mai putin, ar trebui sa ai o alta metoda fata de investirea pe un timp de zeci de ani. In schimb, trebuie sa abordezi investitiile pe termen scurt cu ajutorul urmatoarele sfaturi:
Investitiile pe termen scurt sunt de obicei destul de sigure, mai ales in raport cu investitiile pe termen lung, cum ar fi actiuni sau fonduri de actiuni. Dar asigura-te ca intelegi in ce investesti.