Bogdan Sova este din anul 2011 managerul Vilei Teleconstructia, din statiunea Slanic Moldova, din anul 2016 administreaza Hotelul Dobru, iar din 2021 noua provocare a lui Bogdan a fost sa coordoneze activitatea celei mai noi investitii realizate in statiunea Slanic Moldova, si anume Complex Panoramic.

Bogdan nu conduce singur catre succes aceste trei hoteluri de la poalele muntelui Nemira, ci impreuna cu o echipa tanara si dinamica, dornica sa invete secretele managementului lui, dupa experienta acumulata in cei 10 ani de activitate. Cu toate acestea, cel mai mare sprijin si sustinator in conducerea hotelurilor vine din partea sotiei lui, Alina Sova, care este sufletul acestor locatii.

Vorbim in acest interviu cu Bogdan despre drumul lui catre succes, despre incercarile si provocarile care l-au motivat, dar si despre industria hoteliera in timpul pandemiei, despre impactul pe care l-au avut restrictiile asupra numarului de turisti din acesti 2 ani.

Portal Management: Bogdan, in primul rand iti vom spune ca Portal Management se pozitioneaza ca o sursa de inspiratie pentru performanta in afaceri. Asadar, te rugam sa ne spui ce anume te motiveaza si ce te determina sa continui sa te dezvolti in fiecare zi.

Bogdan Sova: Salutare si va multumesc pentru acest interviu! Motivatia a venit din mers. Nu am realizat de la inceput ca ma voi dezvolta atat de mult, dar satisfactia de a oferi turistilor nostri concediul perfect m-a determinat sa ajung aici si sa nu ma opresc pana nu voi avea cat mai multe tipuri de servicii turistice.Complex Panoramic

Portal Management: Cum a inceput parcursul tau in industria HoReCa?

Bogdan Sova: La sfarsitul anilor de studii (2008) credeam cu tarie ca viitorul meu este in domeniul electronicii si al telecomunicatiilor. Modelul de reusita avut in familie mi-a calauzit pasii spre o cariera in acest segment. Totul s-a schimbat in 2011, atunci cand mi s-a propus preluarea managementului Vilei Teleconstructia din Slanic Moldova. Activitatea acestei locatii era dedicata exclusiv membrilor companiei. A fost o provocare la care cred ca am raspuns cu brio, avand in vedere gradul de ocupare avut in ultimii ani. A fost o motivatie in plus un asemenea stabiliment (cu circuit inchis), format din 20 de camere si cu o baza de agrement bine dotata, care poate reprezenta o solutie viabila pentru cei ce doresc sa petreaca cateva zile de neuitat la poalele muntelui Nemira.

In 2016, dupa 5 ani de munca asidua si mii de turisti multumiti, am luat decizia sa trecem la pasul urmator… achizitionarea hotelului Dobru. Hotelul avea o istorie interesanta (a fost construit pentru a servi drept vila de protocol pentru familia Ceausescu) si un potential turistic remarcabil, ce inca nu era exploatat la intreaga sa valoare. Cele 43 de camere si restaurantul generos asteptau un management performant, care sa reanime acest spatiu. Nu a durat mult si rezultatele au aparut, iar fiecare zambet oferit de clientii nostri la plecare ne face sa credem ca deciziile luate au fost cele potrivite.

Si cum planurile sunt evaluate la un interval de cinci ani, in 2021 ne inhamam la o noua provocare. Nasii nostri, familia Cotirlet, au decis ca suntem alegerea potrivita pentru a coordona activitatea celei mai noi investitii realizate in statiunea Slanic Moldova: COMPLEX PANORAMIC.In cadrul acestui Complex se regasesc 37 de camere cu un grad de confort propice relaxarii, alaturi de o camera de lux cu o priveliste senzationala, un restaurant tip steakhouse, un amfiteatru dedicat conferintelor cu o capacitate de 100 de persoane si nu in ultimul rand o baza medicala cu aparatura de ultima generatie, dublata de kinetoterapeuti si asistenti de balneo-fiziokinetoterapie, bine pregatiti si cu experienta necesara preluarii si gestionarii pacientului in cele mai bune conditii.

Portal Management: In momentul de fata administrezi 3 hoteluri: Complexul Turistic Vila Teleconstructia, Hotelul Dobru, unul dintre cele mai importante obiective ale statiunii Slanic Moldova si Complex Panoramic, cu o importanta componenta medicala, alaturi de familia prof.univ. dr. Cotirlet. Care este secretul unei bune administrari si cum reusesti sa mentii la un nivel ridicat toate cele trei locatii?

Vila Teleconstructia

Bogdan Sova: La fiecare locatie am angajat cate doi manageri: unul care raspunde de partea de receptie/cazare si unul care se ocupa de restaurant si partea de alimentatie. Deci eu, in subordine directa, am practic 6 oameni. Toti acestia sunt tineri, dornici de afirmare si performanta, pe care-i coordonez sa faca turism dupa aceleasi principii prin care eu am evoluat in acest domeniu. Inca o componenta foarte importanta in acest domeniu sunt oamenii cu care colaborez si cu care formez mai mult decat o echipa, formez o mare familie.

Portal Management: Care este cea mai mare dificultate cu care te-ai confruntat in tot acest timp de cand lucrezi in HoReCa?

Bogdan Sova: Nu am privit niciodata dificultatile ca pe ceva negativ, le-am luat ca pe niste provocari si am cautat solutiile cele mai potrivite fiecarei situatii.

Portal Management: Daca ai avea un contract pe 8 ani de prim-minitru, care ar fi lucrurile pe care le-ai organiza si implementa in Romania?

Bogdan Sova: Chiar daca am multi prieteni implicati in politica, nu mi-as dori niciodata sa urmez o astfel de cariera pentru ca imi place prea mult ceea ce fac si imi aduce o satisfactie pe care nu as pune-o in pericol pentru nimic in lume.

Portal Management: Cum s-a prezentat situatia rezervarilor in 2021, tinand cont de contextul pandemic? Dar in ultimii trei ani, de cand a aparut Covid-19?

Bogdan Sova: Stim foarte bine ca pandemia a lovit in toate domeniile, iar unul dintre sectoarele cele mai afectate a fost turismul. Practic, vacantele romanilor au fost amanate, anulate, foarte putini au fost cei care au reusit sa calatoreasca. Cu toate acestea, oamenii nu si-au pierdut interesul si dorinta de a descoperi noi destinatii si de a petrece concediile in locuri frumoase din tara, iar Slanic Moldova este unul din aceste locuri, care atrage din ce in ce mai multi turisti. Rata de incidenta fiind permanent scazuta, am putut asigura clientilor nostri o vacanta fara griji.

In cele trei luni de lockdown din 2020 am avut timp sa renovam. Nici nu am stiut cand au trecut cele 3 luni, ca telefoanele au si inceput sa sune, turistii fiind dornici de calatorii, iar vara lui 2020 pot spune ca a fost una din cele mai bune perioade, fiind restrictionate calatoriile in afara tarii.

In 2021 s-a simtit lipsa voucherelor de vacanta! A fost o greseala imensa ca s-au scos. Acum ca se vor da din nou, este pentru noi una din cele mai bune vesti din ultima perioada.

Portal Management: Ati avut activ un concurs pana pe 31 decembrie 2021, care a avut drept castig o masina Volkswagen ID 3. Care au fost rezultatele concursului in ceea ce priveste popularitatea si imaginea hotelurilor pe care le administrezi si cine a fost castigatorul premiului?

Bogdan Sova: Cand am deschis Complexul Panoramic, in aprilie 2021, am lansat aceasta tombola: ,,Cazat. Relaxat. Castigat.” Regulamentul a fost foarte simplu: 3 nopti de cazare la oricare din cele 3 locatii: Vila Teleconstructia, Hotel Dobru sau Complex Panoramic. Cristu Iuliana Daniela e castigatoarea masinii, a fost cazata in septembrie la Vila Teleconstructia. A venit la recomandarea nasilor ei, asa cum vin multi dintre clientii nostri.

Ceea ce ne-am dorit noi de la aceasta tombola a fost sa prelungim sejurul clientilor nostri care veneau doar pentru doua zile. Majoritatea si-au prelungit sederea cu cel putin o zi pentru a putea participa la tombola.

Video castigatoare: https://www.facebook.com/169071799807309/videos/461594808881118

Portal Management: Suntem siguri ca exista oameni din cei care ne citesc, care isi doresc acum sa cunoasca Slanic Moldova prin intermediul hotelurilor tale. Stim ca ai o oferta anul acesta pentru vacantele turistilor. Ne poti oferi mai multe detalii?

Bogdan Sova: Toti clientii nostri au acces la baza de agrement de la Vila Teleconstructia (piscina, sauna, jacuzzi, teren de tenis de camp acoperit), la ciubarul de la Hotel Dobru si la baza de tratament de la Complex Panoramic.

Cel mai popular pachet de anul acesta este: Pachetul balneo de 5 nopti la doar 2000 lei pentru doua persoane cu toate mesele incluse si doua proceduri medicale pe zi.

Hotel Dobru

Portal Management: Care sunt serviciile medicale care sunt puse la dispozitia turistilor in locatiile tale? Cum se pot relaxa?

Bogdan Sova: PROCEDURI BALNEO – FIZIOKINETOTERAPIE

​Departamentul de recuperare medicala este echipat cu aparatura de ultima generatie in domeniul reabilitarii, care este dublata de kinetoterapeuti si asistenti de balneo-fiziokinetoterapie bine pregatiti si cu experienta necesara preluarii si gestionarii pacientului in cele mai bune conditii.

​Procedurile fizioterapeutice sunt prescrise si individualizate pe fiecare pacient in parte, cu scopul de a obtine intr-un timp foarte scurt beneficiul terapeutic.

Ce ofera acest departament si caror probleme de sanatate se adreseaza:

➢ Consultatie Medic de specialitate;

➢ Electroterapie cu o gama de curenti de joasa si medie frecventa (TENS, trabert, diadinamic, galvanic, interferential etc.)

Electroterapia reprezinta o modalitate de tratament cruciala in managementul durerii cronice si acute date de diferite conditii patologice cum ar fi: sindroame inflamatorii, artroze, spondiloze, hernii de disc, status posttraumatic si postchirurgical, entorse, luxatii, tendinite etc., si  se poate dovedi o resursa imporanta acolo unde metodele conventionale de tratament nu sunt la fel de eficiente;

➢ Ultrasonoterapia produce energie termica si mecanica, ce imbunatateste circulatia sangvina, favorizand vindecarea rapida. Acest tratament de fizioterapie are un efect puternic decontracturant, analgezic si vasodilatator si este folosita cu succes in recuperarea medicala sportiva , ortopedica, reumatismala etc.;

➢ Terapia cu laser are un efect antiinflamator, antialgic, creste viteza de reparare a tesuturilor (fara a grabi reinervarea), determina formarea unui tesut de reparare de calitate superioara, stimuleaza sistemul imunitar local, cu accelerarea vindecarii infectiilor si este folosit in: suferinte ale aparatului locomotor: entorse, luxatii, inflamatii, sechele posttraumatice, atroze, etc.;

➢ Masajul terapeutic si de relaxare are ca tinta atenuarea unei afectiuni si inlaturarea durerii pe care aceasta o produce, fie ca este vorba de o cauza mecanica (ex. Spondilodiscartroza vertebrala), fie ca este vorba de o cauza inflamatorie sau de natura psihogena;

➢ Kinetoterapia sau terapia prin miscare se foloseste pentru recuperarea medicala si consta intr-un ansamblu de tehnici si metode, avand in centru exercitiul fizic.

Obiectivele principale ale kinetoterapiei sunt: ameliorarea durerii, relaxarea musculara, corectarea posturii, cresterea mobilitatii articulare, cresterea fortei si rezistentei, cresterea capacitatii de efort etc. si se adreseaza urmatoarelor patologii:

• Status posttraumatic si postchirurgical;

• Hernia de disc;

• Spondilodiscartroze;

• Fracturi / Entorse / Luxatii;

• Cifoze;

• Scolioze;

• Dureri ale coloanei vertebale;

• Dureri articulare si musculare.

➢ Terapia TECAR este utilizata in special in:

• Ortopedie-traumatologie (afectiuni ale sistemului musculo-scheletal);

• Terapia durerii (lombalgii, lombosciatica);

• Medicina sportiva;

• Reumatologie (artroze, spondilartroze);

• Afectiuni circulatorii;

• Patologii viscerale.

➢ Unde scurte;

➢ Bai galvanice.

Portal Management: Cele trei hoteluri se administreaza in familie si spunem asta, pentru ca este implicata si sotia ta, Alina Sova. Cum va impartiti sarcinile in ceea ce priveste jobul si cum reusiti sa pastrati un echilibru si acasa, in familie, cu doi copii micuti?

Bogdan Sova: Mi-am impartit sarcinile cu sotia mea inca de cand am preluat Vila Teleconstructia. Ea se trezea prima, iar eu ma culcam ultimul. Pana a venit primul copil, Eric, in 2014 faceam de toate, de la spalat pahare, receptie, gestiune, pana la intampinarea fiecarui turist in parte. Cand s-a nascut Maia, eveniment ce a coincis cu preluarea Hotelului Dobru, ne-am luat ajutoare, oameni tineri si dornici sa profeseze in acest domeniu si carora le-am delegat o parte din sarcinile noastre. Astazi suntem impliniti din toate punctele de vedere, bucurosi ca impartasim din experienta noastra, fericiti ca ducem o viata armonioasa si increzatori ca vom ridica statiunea Slanic Moldova la un nivel inalt.

Portal Management: In final, asa cum cere traditia Portal Management, te rugam sa ne lasi cateva cuvinte drept inspiratie pentru cititorii nostri, cuvinte care vor deveni „citatul Bogdan Sova”.

Bogdan Sova: Principalul motto dupa care mi-am construit businessul este: “Nu exista nu se poate”. Facem tot ce este omeneste posibil pentru a raspunde afirmativ la cerintele clientilor. Tot acest efort este remarcat si apreciat de clientii nostri, drept dovada este gradul de revenire de peste 80%.