Cand vine vorba de gasirea unui tratament eficient pentru acnee, probabil ca deja ai incercat numeroase lotiuni si creme pentru combaterea ei. Cu toate acestea, pentru a trata eficient acneea, este necesar sa intelegi ce o cauzeaza mai intai.
La radacina tuturor formelor de acnee se afla un por infundat. Porii tai, care sunt deschiderea ce inconjoara fiecare folicul de par, sunt o parte importanta a pielii, deoarece ei adapostesc si glandele sebacee.
Aceste glande secreta sebumul, substanta care te ajuta sa iti pastrezi pielea moale si protejata. Dar, daca porul este infundat cu murdarie, celule moarte ale pielii, exces de ulei si bacterii, vor aparea cosurile.
Uneori, doar ingrijirea regulata a pielii prin curatare sau exfoliere poate fi suficienta pentru a preveni acneea. Cu toate acestea, pentru multi altii, situatia este mai complicata din cauza multor factori care stau la baza acestei probleme. Si, mai ales cand esti adult, incercarea de a-ti da seama ce iti provoaca acneea poate deveni frustranta.
Ti-am pregatit mai jos o lista cu cele mai frecvente cauze pentru acnee si cele mai bune moduri de a preveni si trata aceasta problema:
Fluctuatii hormonale
O crestere a productiei de progesteron(lucru care se intampla dupa ovulatie) poate fi legata de acnee, deoarece accelereaza productia de sebum a pielii tale.
Pentru ca hormonii fluctueaza in mod natural in anumite momente ale vietii acneea legata de hormoni este foarte probabil sa apara:
- In jurul menstruatiei
- In timpul sau dupa sarcina
- In timpul perimenopauzei si menopauzei
De asemenea, androgenii(hormonii masculini) precum testosteronul pot sa creasca si ei productia de sebum si joaca un rol in acneea hormonala pentru toate genurile.
Stresul
Stim ca stresul cronic este un factor major ce cauzeaza problemele pielii, printre care si acneea, iar hormonul cortizol poate fi responsabil pentru acest lucru.
Cand esti stresat, glanda suprarenala elibereaza cortizol, iar cercetarile recente sugereaza ca este produs local in foliculii de par si in diferite tipuri de celule ale pielii. Desi este denumit in mod obisnuit „hormonul stresului”, cortizolul este de fapt un compus important care ajuta la reglarea multor procese diferite corporale, inclusiv sistemul imunitar, sistemul digestiv si sistemele neurologice care iti afecteaza starea de spirit. Nivelurile sale fluctueaza in mod natural in timp (chiar si intr-o singura zi).
Cand simtiti stres – in special stresul cronic, cortizolul poate incepe sa functioneze peste medie, provocand probleme cu acele procese corporale, afectand inclusiv starea pielii. Cercetarile sugereaza ca acest hormon poate favoriza acneea prin crearea unui mediu favorabil pentru bacterii.
Poluarea
Poate ca nu ai avut in vedere pana acum efectul pe care mediul inconjurator il are asupra pielii tale, in special murdaria si radiatiile UV din exterior.
Evident, faptul ca ai un exces de murdarie pe fata iti poate creste sansele de a obtine pori infundati. Aceasta problema poate fi inlaturata printr-o rutina de curatare consecventa.
Dar poate expunerea la raze UV sau substante chimice din aer sa iti afecteze pielea? Ei bine, stim ca expunerea la UV iti creste riscul de cancer de piele si aduce semne premature de imbatranire, precum liniile fine si petele intunecate. Si este posibil ca expunerea la soare sa provoace acnee, deoarece usuca pielea, ceea ce duce la producerea excesului de ulei in efortul de a compensa. De aceea, este intotdeauna important sa porti o protectie solara cu cel putin 30 SPF, practic, in fiecare zi. Acest lucru te va ajuta sa previi acneea si sa iti protejezi fata in general.
Folosirea produselor gresite
Daca ai un ten gras sau chiar mixt, ar trebui sa folosesti produse pentru ingrijirea pielii fara ulei sau „pe baza de apa”. Produse ca acestea sunt mai putin susceptibile sa iti infunde porii.
In cazul in care iti este teama ca tenul tau se va ingrasa si mai tare, incearca un produs hidratant usor, cum ar fi produsele de la TIS Farmaceutic care sunt concepute pentru mai multe tipuri de ten.
Citeste intotdeauna lista de ingrediente ale produselor pe care le folosesti si nu le aplica doar pentru ca au functionat bine la alte persoane!