Un lider adevarat cunoaste cum sa isi stapaneasca emotiile negative, atunci cand trebuie sa ia o decizie importanta pentru oamenii pe care ii conduce. Potrivit psihologilor, inlaturarea gandurilor negative care influenteaza atitudinile si comportamentele este o problema foarte delicata pentru cei care conduc grupuri de oameni. S-a constatat ca emotiile, mai ales cele negative, deformeaza destul de mult evaluarile, iar o persoana care actioneaza sub impulsul unei emotii negative este incapabila sa gandeasca clar si ia decizii eronate.
Expertul in psihologie, Michael McKinney, scrie pe blogul sau „Leadershipnow” ca: „Cu cat emotia negativa este mai intensa, cu atat victima devine mai rupta de realitate si este incapabila sa gandeasca clar. Apoi ea incepe sa vorbeasca si sa actioneze intr-o maniera adeseori inexplicabila”. Alti doi specialisti in tehnici comportamentale, Brian Tracy si Christina Stein, vorbesc despre existenta a nu mai putin de 5 factori care ii determina pe oameni sa-si creeze emotii negative, iar printre acestia se afla hipersensibilitatea, justificarea sau identificarea.
In cazul justificarii, specialistii vorbesc despre faptul ca deseori un om este pus in situatia de a-si apara gandurile negative si dreptul de a fi suparat pe cineva din anturajul sau. Astfel, intr-un anumit caz, cu cat va justificati mai mult si va convingeti ca cealalta persoana implicata este personajul rau, iar tu esti cel inocent si indreptatit sa ai acel sentiment, cu atat esti mai bulversat, spun expertii.
Identificarea reprezinta un factor care determina emotii negative. Ea presupune sa luati lucrurile la modul direct, adica imediat interpretati ce s-a intamplat ca un atac personal indreptat impotriva voastra. Profesionistii spun ca este foarte important ca un lider sa stie care ii sunt limitele emotionale, asa incat sa poate fi plin de compasiune, fara a se identifica cu emotiile altcuiva si sa se detaseze de acestea.
Ce inseamna judgementalismul?
Psihologii Brian Tracy si Christina Stein mai sustin ca un alt factor, hipersensibilitatea, reprezinta de fapt acea extrema sensibilitate la gandurile sau opiniile interlocutorilor. Potrivit expertului rus in psihologie Peter D. Ouspensky, hipersensibilitatea reprezinta un „examen interior”, iar in anumite situatii, cei hipersensibili sunt asa de paralizati ca nu pot lua o decizie fara a obtine aprobarea altor oameni.
Un alt factor care poate influenta deciziile unui lider este judgementalismul sau tendinta de a realiza evaluari negative despre ceilalti oameni care se afla in jurul vostru, colegi sau prieteni. Trebuie spus ca in clipa cand veti ajunge in situatia de a-i judeca pe cei din anturaj, deveniti emotional, iar emotiile denatureaza mult evaluarile critice ale situatiilor cu care va confruntati.
In ceea ce priveste ultimul factor, rationalizarea, este vorba despre comportamentul vostru, atunci cand realizati o explicatie acceptabila peste o actiune care este inacceptabila din punct de vedere social. Psihologii spun ca urmare a unui ego slab, majoritatea oamenilor nu pot admite ca au facut ori au spus ceva, care nu a fost complet justificat.
In cazul unui lider adevarat, mentinerea atentiei asupra principalilor factori care conduc la emotii negative va poate ajuta sa blocati emotia negativa chiar in clipa in care se declanseaza si sa puteti lua astfel decizii rationale. Un lider trebuie sa fie preocupat tot timpul sa isi mentina calmul, controlul si obiectivitatea, chiar daca ceea ce se intampla in jurul sau il poate pune in incurcatura.
Mihai Matei