In momentul in care esti in plin proces de recrutare si ai ajungi in etapa interviurilor este foarte important sa nu uiti de faptul ca trebuie sa te pui intr-o lumina cat mai favorabila, alaturi de compania pe care o reprezinti.
Foarte multi angajatori nici macar nu se gandesc la acest aspect, in schimb, tu, daca vrei sa atragi talent de top, gandeste-te in permanenta ca nu numai candidatul este intr-un examen, ci sunteti amandoi.
Specialistii au determinat trei mari factori pe care trebuie sa ii iei in considerare in momentul in care intervievezi candidati pentru un job in compania pe care o reprezinti. Cu ajutorul acestor idei, vei reusi sa te prezinti in mod atractiv candidatilor.
- Formuleaza-ti introducerea.
Prima impresie conteaza, asa ca trebuie sa stii exact ce sa spui in deschiderea interviului. Mai mult decat atat, trebuie sa stii cum sa faci acest lucru util si placut. Trebuie sa le spui oamenilor ce vor sa auda.
Bryan Chaney, specialist la IBM, a povestit cum, la un moment dat, a intrebat candidati ai unui post similar celui pentru care el se documenta care este valoarea pe care o apreciaza cel mai mult dintre urmatoarele: avansare in cariera, bani, cultura organizationala si inovatie. Raspunsul majoritatii a fost dezvoltarea carierei, asadar, Chaney si-a inceput toate interviurile vorbind despre oportunitatile de progresare in IBM.
- Gandeste-ti ideile de dinainte.
Trebuie sa stii de dinainte ceea ce vrei sa spui si trebuie sa gandesti o strategie in acest sens. Cu toate ca multi incearca sa fie cat se poate de transparenti, aceasta nu este cea mai buna idee de fiecare data. Astfel, nu vei lasa o urma de curiozitate in mintea interlocutorului.
- Vorbeste de la egal la egal.
Trebuie sa ii arati candidatului cat de bine sunt aplicate tehnicile de leadership in companie, asadar, nu trebuie sa arati deloc superioritate. O foarte buna metoda de a atrage este de a pune accentul pe cultura organizationala puternica la care lucrati in permanenta si pe care o promovati.
Ai grija, doar, sa nu iti transformi discursul intr-un mesaj clasic de vanzare, intrucat oamenii nu vor sa auda asemenea lucruri.
Autor: Claudia Caraba