Exista foarte multi antreprenori care gresesc cand vine vorba de conturile lor bancare, iar acestia se impart in doua categorii: sunt cei care scot prea multi bani din contul afacerii pentru nevoile personale si cei care isi doresc atat de mult sa isi dezvolte compania, incat nu ii lasa inima sa isi ofere un salariu potrivit.
Ei bine, pentru a evita acest fel de derapaje, cel mai bine este sa iti stabilesti un salariu pe care sa il iei lunar, la fel ca orice alt angajat al companiei. Cum sa faci acest lucru in mod eficient? Iata trei modalitati de plata a antreprenorului:
Plateste-te cat meriti si cat este corect.
Afla care este salariul oamenilor care ocupa functii la fel ca a ta, din acelasi domeniu de activitate, din aceeasi zona geografica. Acesta este un indicator foarte bun de nivel salariar si nu este o munca foarte grea de cercetare, intrucat exista site-uri care ofera astfel de informatii.
Apoi, gandeste-te la salariul angajatilor tai, raportat la experienta pe care o au, la aptitudinile si experienta lor si ia in calcul si acest factor in stabilirea salariului tau.
Bineinteles ca daca intr-o luna afacerea are nevoie neaparata de bani, salariul tau este cel care va acoperi respective necesitate, dar in urmatoarea luna iti poti lua banii inapoi.
Salariu din ce ramane
O alta modalitate care da rezultate bune in cazul unor antreprenori are la baza ideea ca salariul difera de la o luna la alta, in functie de castigurile companiei. Astfel, se trage linie la sfarsitul lunii, dupa plata tuturor salariilor, facturilor, taxelor etc si, din ce ramane, x% ramane in contul firmei si restul in cel al antreprenorului.
Dezavantajul acestei variante este faptul ca nu iti poti asigura un venit stabil.
Salariul minim
Aceasta solutie este recomandata antreprenorilor care trec prin perioada de dezvoltare initiala a afacerii. In aceasta perioada, compania are nevoie de un buget mai mare raportat la nivelul la care se afla, datorita faptului ca trebuie sa se promoveze mai mult, isi gaseste clienti mai greu si asa mai departe.
Astfel, daca te incadrezi aici, calculeaza-ti banii necesari pentru platile personale lunare si pentru asigurarea unui nivel de trai decent, iar acesta iti va fi salariul. Pe masura ce afacerea va evolua, si tu iti vei putea creste veniturile. Este un sacrificiu strict necesar pentru obiective pe termen lung.
Autor: Claudia Caraba