Pornirea unei afaceri presupune planificare, luarea de decizii financiare cheie si finalizarea unei serii de activitati legale. Pe langa toate acestea, sa dai startul in afaceri necesita cercetare, inteligenta si incredere in sine – si cel mai important, curaj. Te vei intreba: Cum imi pot incepe propria afacere fara bani? Care este echipamentul potrivit? Primesc cele mai bune sfaturi? Sunt multe intrebari care iti trec prin cap, intrebari care starnesc teama, indecizie, nesiguranta, sentimente care te pot trage inapoi. Cel mai important este sa stii ca ,,cine cu risca, nu castiga”, asa ca singura solutie este sa incerci.

Noi venim in sprijinul tau cu 5 marturisiri al unor antreprenori romani, despre inceputurile lor in mediul de business romanesc, unii dintre ei pasind in lumea antreprenoriatului chiar in plina pandemie. Daca nu ti-ai gasit motivatia, iat-o in acest articol.

Bogdan Sova, Manager @Vila Teleconstructia, Hotel Dobru si Complex Panoramic

La sfarsitul anilor de studii (2008) credeam cu tarie ca viitorul meu este in domeniul electronicii si al telecomunicatiilor. Modelul de reusita avut in familie mi-a calauzit pasii spre o cariera in acest segment. Totul s-a schimbat in 2011, atunci cand mi s-a propus preluarea managementului Vilei Teleconstructia din Slanic Moldova. Activitatea acestei locatii era dedicata exclusiv membrilor companiei. A fost o provocare la care cred ca am raspuns cu brio, avand in vedere gradul de ocupare avut in ultimii ani. A fost o motivatie in plus un asemenea stabiliment (cu circuit inchis), format din 20 de camere si cu o baza de agrement bine dotata, care poate reprezenta o solutie viabila pentru cei ce doresc sa petreaca cateva zile de neuitat la poalele muntelui Nemira.

In 2016, dupa 5 ani de munca asidua si mii de turisti multumiti, am luat decizia sa trecem la pasul urmator… achizitionarea hotelului Dobru. Hotelul avea o istorie interesanta (a fost construit pentru a servi drept vila de protocol pentru familia Ceausescu) si un potential turistic remarcabil, ce inca nu era exploatat la intreaga sa valoare. Cele 43 de camere si restaurantul generos asteptau un management performant, care sa reanime acest spatiu. Nu a durat mult si rezultatele au aparut, iar fiecare zambet oferitde clientii nostri la plecare ne face sa credem ca deciziile luate au fost cele potrivite.



Si cum planurile sunt evaluate la un interval de cinci ani, in 2021 ne inhamam la o noua provocare. Nasii nostri, familia Cotirlet, au decis ca suntem alegerea potrivita pentru a coordona activitatea celei mai noi investitii realizate in statiunea Slanic Moldova: COMPLEX PANORAMIC.

In cadrul acestui Complex se regasesc 37 de camere cu un grad de confort propice relaxarii, alaturi de o camera de lux cu o priveliste senzationala, un restaurant tip steakhouse, un amfiteatru dedicat conferintelor cu o capacitate de 100 de persoane si nu in ultimul rand o baza medicala cu aparatura de ultima generatie, dublata de kinetoterapeuti si asistenti de balneo-fiziokinetoterapie, bine pregatiti si cu experienta necesara preluarii si gestionarii pacientului in cele mai bune conditii.

Citeste tot interviul aici



Bogdan Colea, General Manager @Ploo-N Gura

Am demarat un business cand apostolii pandemiei anuntau apocalipsa financiara. Daca tot se sfarsea lumea, ce aveam de pierdut? Asa ca am incercat! Am schimbat, m-am schimbat, am reusit. Sigur ca deseori imi e greu, ca obosesc, ca as vrea sa petrec mai mult timp cu fetele mele, ca sunt dezamagit cateodata si frustrat. Am mentionat deja faptul ca imi plac provocarile, insa mai mult decat atat, crezul meu este acela ca afacerile sanatoase, se cladesc in perioade dificile. Si daca in anul 2020 am demonstrat ca se poate, 2021 a venit cu un suflu nou, mai puternic. Stiu sigur ca 2022 la fel de provocator, va avea un rezultat cu impact deosebit. Am foarte mare incredere in actiunile pe care le demarez, ele fiind sustinute de foarte mult timp investit.

Este esential sa cunosti fiecare element al unui business, iar din punctul meu de vedere dezvoltarea adevarata a unui manager este atunci cand acesta trece practic prin toate etapele si sa urce pe o scara ierarhica treapta cu treapta. Aceasta “scara” va scoate in evidenta aptitudinile, limitele si va ajuta la dezvoltarea oricarui individ. Eu sunt acelasi om, iar unul din cele mai frumoase momente este sa ajung sa semnez contracte la ora actuala cu oamenii care ma cunosc de la inceputurile mele in aceasta lume a FMCG-ului.

Brandul Ploo-N Gura a luat nastere din dorinta de a face ceva diferit, de a veni cu un nou suflu in piata bunurilor de consum. Dupa mai bine de 20 de ani de experienta, simt nevoia pietei, stiu ca orice descoperire nu insemana neaparat sa descoperi ceva pentru prima data, ci mai degraba, sa stabilesti legaturi solide intre lucruri familiare si lucuri necunoscute de altii. Relatiile interumane dezvoltate in toti acesti ani cu partenerii au un aport fabulos in crearea si dezvolatarea brandului Ploo-N Gura. Sunt oameni care au crezut in mine si mai ales in cuvantul meu.

Citeste tot interviul aici

Georgian Rosu, General Manager @Pluriva

Conceptul Pluriva a aparut in anul 2009 cand toate fluxurile si functionalitatile dezvoltate pentru clienti in diverse aplicatii de gestiune si de contabilitate au fost inglobate in cadrul solutiei integrate Pluriva ERP.

Am mizat inca de la inceput pe dezvoltarea unei aplicatii 100% online, in cloud, care sa functioneze prin Internet. In acea perioada, programele software in cloud nu erau foarte cunoscute si populare in Romania. Au fost unii consultanti atunci cu reactii de mirare sau chiar de respingere. Spuneau ca ”nu ai cum sa ceri unui contabil sa lucreze intr-un program online”. Viziunea noastra a fost sa dezvoltam solutiile online, grupate sub brandul Pluriva.

Pariul pe ”online” a fost unul castigator pentru noi. Am anticipat corect ca oamenii isi doresc mobilitate in afaceri, sa se poata conecta la business-ul lor de oriunde ar fi, nu doar de pe statiile de lucru instalate pe calculatoarele din sediul firmei.

Treptat, si alti furnizori ERP au inceput sa livreze solutii online in cloud, inclusiv pentru departamentul de contabilitate despre care se spunea ca ”nu are cum sa lucreze intr-un program online”.

Brandul Pluriva este acum sinonim cu solutia integrata Pluriva ERP, utilizata de companii de distributie, productie, retail, eCommerce si servicii. Acesta este unicul obiect de activitate al firmei noastre si noi ne definim prin platforma Pluriva de tip ERP.

Citeste tot interviul aici

Cosmin Raileanu, General Manager @Vindem-Ieftin.ro

Era prin 2014, cand incepusem sa imi construiesc casa. Moment in care am inteles cat de singur sunt in lumea materialelor de constructii, cat de mult timp era nevoie sa investesc in cautarea solutiilor potrivite mie si preferintelor mele, cat de multe aspecte ascunse se afla in spatele unui pret de la raft si alte ,,n,, lucruri pe care nu le descoperi pana la momentul in care incepi sa construiesti. Mai mult de atat, a coincis reclama din 1920 si mi-am dat seama ca trebuie sa ducem Vindem-Ieftin in Online.

Stiti vorba „la a doua casa o voi contrui mai repede si mai ieftin”. De ce? Pentru ca la prima nu ai experienta si faci greseli. Asta este zona unde noi facem diferenta, suntem alaturi de clientii nostri ca acestia sa faca alegerea potrivita nevoilor lor.

 Astfel ca mi-am propus si am luat si atitudine sa imi deschid o firma de materiale de constructii pentru a veni in sprijinul celor care trec prin aceste etape, care efectiv te epuizeaza din toate puncetele de vedere, daca nu esti bine informat. Am plecat la drum cu 4 angajati,  un munte in fata care ne darama visul in care doar eu credeam, cu sume mici dar cu o forta de a reusi incredibila. Nimeni nu a crezut ca acest nou tip de business va reusi si efectiv aveam descurajari la tot pasul: de la prieteni la furnizori si clienti. Dar acum, dupa 7 ani, avem peste 40 000 de clienti si o noua optiune la comertul clasic in toata Romania.

Citeste tot interviul aici

Bogdan Nafornita, CEO & Co-Fondator @Profluo

Am intrat in lumea finantelor acum peste 20 de ani cand am avut sansa unica sa lucrez, ca student la Statistica, la un start-up german de Inteligenta Artificiala, care construia o aplicatie de investitii automate pe bursa din Frankfurt, la care era nevoie si de cercetare fundamentala – econometrica si statistica.

Acolo am intrat in contact atat cu constructii de inteligenta artificiala (retele neuronale, algoritmi genetici), cat si cu lumea financiara.

Atunci visam la o cariera in acest spatiu (econometrie cu inteligenta artificiala aplicata pietelor financiare), care la vremea aceea era exclusiv o preocupare academica, si doar la facultati din Statele Unite! 😊

Noi, cei de la Profluo, suntem cea mai completa platforma romaneasca de procesare de documente, folosind machine learning. Si privim procesarea de documente dincolo de clasica OCR-izare.

Nu numai ca citim inteligent datele din documente, dar le si imbogatim (tot prin machine learning) cu date relevante pentru a putea inlocui cat mai mult din munca manuala de care ni se plang angajatii astazi. xista o nevoie imensa de imbunatatire continua a proceselor, atat interne companiilor, cat mai ales la intersectia dintre companii. Oriunde am profesat, am actionat in acest sens, dincolo de procesele si datele financiare.

Actiunile mele au avut mereu o componenta digitala, adica orice imbunatatire de proces trebuia sa aiba ca suport un sistem nou, imbunatatit, o mai buna circulatie a datelor, o mai buna arhitecturare a rapoartelor care trebuiau analizate.

Am cautat peste tot sa aduc acest suflu digital odata cu schimbarea, constient ca, fara sisteme IT solide, orice imbunatatire nu putea fi decat temporara, usor de sters odata cu disparitia personalului experimentat sau cu aparitia unei noi provocari economice externe.

Citeste tot interviul aici

Daca ti-a placut articolul si ti-am infiripat macar un gram de motivatie, distribuie-l colegilor si apropiatilor tai. Poate ei te vor incuraja sa incepi chiar azi!